Soturikissat, Hehkuva tähti, Art House Kustannus

Jännitteinen kirjasarja nuorille

Soturikissojen kohtalo vaakalaudalla

Erin Hunter: Soturikissat, Hehkuva tähti, Art House 2020

Soturikissat-sarja on monisyinen seikkailu, jossa kissaklaanit valtaavat elintilaa ja välillä on myös verisiä taisteluja. Saagojen kirjoittaja Erin Hunter on salanimi usealle kirjailijalle.

Villit kissat elävät neljässä klaanissa Tähtiklaanin dominoidessa heitä. Tähtikaani on muodostunut kissojen kuolleista esi-isistä. Ne asuvat tähdissä ja vartioivat sekä ohjaavat eläviä kissoja.

Nykynuoriin vetoaa tällainen juoniaines joka on tarpeeksi rouhea varsinkin pojille. Nyt kissoja uhkaa vaarallinen sairaus, joka voi tuottaa tuhon koko kissayhteisölle. Pelastuksena olisi hehkuvan tähden löytyminen.

Kirjoittajien onnistuu kuvata uskottavantuntuisesti kissojen elämää, mielenliikkeitä, miljöitä, luontoa ja myyttisiäkin juoniaihelmia. Niinpä lukukokemus on kuin konsanaan katselisi elokuvaa, jossa on itse mukana päähenkilöiden arjessa.

Kissojen personointi onnistuu mallikkaasti ja niinpä steretypioita on tässä kekseliäässä projektissa aika vähän. Sen sijaan olen kyllä lukenut paljon tämäntyylisellä teema-aineksella ja juonirakenteella toimivia nuortenkirjoja. Perusjuttuhan tietysti on hyvä-paha – akseli. Nyt kokonaisuus on paisunut mangoiksi, novelleiksi ja kukaties lähiaikoina myös elokuvaversioksi.

On hyvä, että nuoria saadaan houkuteltua laatukirjallisuuden pariin, kun nykyaikana kovatasoisetkin teokset jäävät pölyttymään kirjaston hyllyihin. Kirjoitettu kirja katoaa tuskin koskaan, mutta äänikirjat, pelisovellukset, sun muut houkuttelevat nuoria enemmän kuin lukuhetket perinteistä kirjaa selaten. Taitaa jopa luku- ja kirjoitustaitokin olla nykylapsilla monesti hakusessa peruskoulun jälkeen.

Kivoja kirjoja nämä uusintapainoksiin ties monennen kerran ehtineet kissajännärit ovat. Kohderyhmänsä ovat löytäneet hyvin ja visat vinkuvat isällä ja äidillä kirjakaupassa. Parasta on, että lukukokemus ei vilahda heti loppuun, vaan homma jatkuu ja jatkuu kirjasta ja sovelluksesta toiseen turvallisesti.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen