Stephanie Land: Paveuksessanne, Duunariäidin selviytymistaistelu, Tammi Kustannus 2022

Nuoren siivoojan kärsimykset

Kirja arkista arkisemmasta elämästä

Stephanie Land: Palveluksessanne, Duunariäidin selviytymistaistelu, Tammi Kustannus 2044

Ensin olivat haaveet yliopisto-opiskelusta ja porvarillisesta elämäntavasta omakotitaloineen ja katumaastureineen.

Sitten tuli poikaystävä ja pieni vauveli, ja miesystävä osoittautui mulkeroksi ja psykopaatiksi vauvojenvihaajaksi,todella pikkusieluksi ja narsistiksi.

Mitä muuta kuin arkioloon yksinhuoltajana ja reissuun asunnosta toiseen, tarkoituksena päästä mahdollisimman halvalla.

Siivoojan puuhissakin on hyviä hetkiä ja tietysti inhimillisyyttä. Itse asiassa yksinäisen siivoojaressun on kullanarvoista päästä jutustelemaan muiden ihmisten kanssa, kun sosiaaliset suhteet ovat jääneet retuperälle ja elämä ei juuri huiskuttele strutsinsulilla. Ja rikkaan talon suurentavasta pesuhuoneen peilistä voi katsella, kun nyppii hankalia kulmakarvojaan pois.

Että mitä. Elämä on joskus arkista. Suurella osalla ihmisistä on. Mutta Land kertoo siivoojan todellisuudesta jopa opettavaiseen sävyyn: Itse asiassa sain vinkkejä esim. siitä, miten selvitä halvemmalla talousmenoissa jne…

Kivasti kirjoitettu kirja ja muistan kyllä nuoruuden aikoina lukeneeni niinikään arvoon arvaamattomaan kohonneen pohjoismaisen siivoojan tilityksen.

Kirjaahan voi lukea niinkin, että ottaa opikseen, miten voi selviytyä rutiköyhänä duunarina. Itse olin kiitollinen mm. siivousvinkeistä ja tietysti positiivisuudesta, joka huokuu kirjasta jollakin levelillä.

Toki riipaisevaa on lukea, miten yläluokan asiakas aikoo halata lähtiessä, mutta muuttaa halauksen kätteyksi nopsasti. Jonkinasteiset luokkarajat on syytä säilyttää.

Saattaa muuten tämmöinen havainto tehdä alempiasteisen surulliseksi, kukaties pilata päivän.

Kirja on mainio

Excellent + tuli tästä mieleen läväyttää esille.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen