Suhteellisen vapaata, Otava Kustannus 2020

Seikkailuja rakkauden ja ystävyyden välimaastoissa

Kyllä nykynuoret asian tietävät

Riikka Suominen: Suhteellisen vapaata, Otava Kustannus 2020

Kun parisuhde on päässyt maaliin, saanut meidät laillisesti saman katon alle ja lisääntymään, pitäisi sen mielestä kaiken pysyä samana siihen saakka, kunnes me makaamme Ilmarin kanssa käsi kädessä sukuhaudassa.”…

Pahinta on, että pettäminen voi tulla niin monenlaisessa peiteasussa. Pikkujoulujen känninen pussailu voi olla portti siihen, että perustaa salassa toisen perheen.”

No niinhän se on, että elämä antaa meille haasteita monessa asiassa. Joskus sitä pitää ottaa itseään niskasta kiinni, kun kuppi maistuu ja toisen kerran houkuttelevat valtiovallan keksimät kyykytykset rahapelien muodossa. Joku on semmoinen, että kotiolo onnistuu kirpparin feikkireinot jalassa ja toista taas viedään kuin litran mittaa sosiaalisessa mediassa ja puoliso ihmettelee, kun kaveri tulee pikkutunneilla silmät sikkarassa viereen ilmeisen selvästi aikomuksenaan syödä puoliso elävältä.

Mikä näistä ihmisen aivoituksista selvän ottaa. Parempi, että on kaveri itselleen, toisin sanoen suora. Kierous kun on paha syöpä parisuhteessa. Sen kumppani kyllä huomaa heti vaikka silmän iiriksen liikkeistä. Kas kun pehmoisten puhuja ei esim. pysty katsomaan kumppania silmiin, vaan katse valahtaa jonnekin sivulle tai alas strategiseksi hetkeksi.

Riikka Suominen, helsinkiläinen toimittaja, tietää varmaan mitä on ammatin ja parisuhteen yhteensovittaminen, myös omakohtaisesti. Toimin erään kulttuurikeskuksen kirjoittajakouluttajana ja kutsuin mm. toimittajan asiantuntijavieraaksi lukuisten kirjailijoiden lisäksi. Tämä pamautti nuorille, että jos pysyvään parisuhteeseen aiotte, on paras jättää toimittajan ammatin ihannointi sikseen. Siinä ovat jo työajat semmoisia, että hyvästi auvoinen perhe-elämä.

En sano Suomisen aivoituksiin sitä, en tätä. Luulisin, että itselleen kannattaa ihmisen olla rehellinen. Kaveria voi pettää, mutta ei itseään. Maailma on nuorten ja he luovat omia sääntöjään myös parisuhteisiin. Meidän ikääntyvien ei kannata jurnuttaa. Kunhan nostamme eläkkeemme ja keitämme vaimolle päiväkahvit, tuomme kukkakimpun aika usein kun hautakummulle sitä on turha enää hiissata. Kyllä siinä parisuhteessa voi harmoniankin löytää, mutta nuori polvi on hektisempää elämäntavoiltaan. Wanhan liiton vinkkinä lienee kuitenkin tuo kuudes käsky parisuhteen ohjeeksi. Monelta itkulta siinä säästyy kun sen tallentaa mielensä viisiteraiselle muistitikulle.

Nuoret ovat nuoria. Yksilöitä pitää ymmärtää, kävelivätpä he vaikka käsillään vastaan kaupungin keskuskadulla. Nuoret ovat oikeassa. Kaikkia pitää arvostaa ja ottaa jokainen lämmöllä ja huumorilla, tuottaa iloa. Se on sentään luvallista. Aina on ollut muutoshakuisia nuoria, joista varttuu ihan mukiinmeneviä aikuisia.

Että pistähän lupaava esikoiskirjailija Riikka arvot uusiksi. Sinulla näyttää olevan verbaalia lahjakkuutta vaikka kansainvälisiin haasteisiin asti. Jäntevöitä kuitenkin vähän. Et ole ensimmäinen kysytyssä genressäsi.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen