Suomen huutokauppakeisari, Tommi E. Virtanen

Arabian kannut ja rähmäpullat

Palsanmäki on kauppamies

Tommi E. Virtanen: Suomen huutokauppakeisari, Johnny Kniga kustannus 2017

Kirja vaikuttaa selkeästi ja mutkattomasti tehdyltä. Akin ja Helin puheenvuoroja tekniikkana käyttäen on saatu kokonaisuudesta keskustelunomainen, jopa niin, että tulee ihan mieleen, että tässä onkin kyseessä Huutokauppakeisarin mainoskirja. Sitä kirja tietysti onkin jossakin mielessä, kun tv:stä tutut aihelmat, kuvat  ja puheenparret vilahtelevat jutuissa.

Itse tapasin ”keisarin” Kouvolassa ja mielessä oli jo kosiskella häntä käymään, kun kotiin on kertynyt monenmoista kippoa, kuppia ja kulhoa, joista joidenkin huutokauppahinta kohoaisi yli 500 euron. Muumi-mukejakin on yksi kaappi täynnä ja niiden arvon toteamiseksi tarvittaisiin ammattiapua. Mutta tavatessa keisari vaikutti tosi kireältä ja hänen omaa ohjettaan noudattaen tein ”asiakkaasta” pikaisen arvion ja jätin enemmät löpinät toiseen kertaan. Markku oli tapansa mukaan juttutuulella ja luin kirjasta, että Markulla on suuri merkitys ”keisarin” tv-tuotannolle. Itse asiassa moni on enemmän kiinnostunut Markusta kuin joskus pehmopornoonkin puheissaan eksyvästä Akista.

Kirja on tehty luettavaan muotoon. Siinä käsitellään kaupankäynnin saloja, huutokauppapäivän sattumuksia, keräilijöiden mielenkiinnon kohteita ja – sielunmaisemaa, julkkisystäviä, kuten Jethroa, tv-julkisuuden iloja ja suruja, sekä mielipiteitä yrittäjyydestä ja menestymisestä.

Kun puhe kääntyy kysytyimpiin tuotteisiin, joilla varmasti saa omansa takaisin, luettelee Aki kuin apteekin hyllyltä, että militaria on keräilijöiden mieleen. Rintamalla tehdyt askartelut kiinnostavat, Arabian kannut ovat hyviä, muumimukeillakin voi saada voittoa, vuoden 1949 kuparimarkasta saisi 15 000 euroa, jos sellaisen joku sattuisi antamaan huomaamatta, arabian eläinfigurit ovat rahan arvoisia, jos niitä edes saa huutokauppaan, aurinkopullot ovat aina hyviä.

Kirja on tietynlainen ”julkkiskirja” jossa on hyödynnetty suositun tv-ohjelman sisältöjä. Jos jotakin olisin toivonut, niin pinnan alle menevää analyysia ja henkilökuvien syventelyä, siis särmää. Nyt liikutaan vähän kepeissä markkinatunnelmissa.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa