Suojattu elämä, Matti Vilkki, Kustannus Aarni

Lupaava esikoiskirjailija

Tarinoita arki-ihmisistä

Matti Vilkki: Suojattu elämä, Kustannus Aarni 2019

…Nelli avaa päiväkirjansa. Hän miettii mitä kirjoittaisi. Päiväkirjoja on kaksi. Toinen sellainen, jota Nelli tietää äidin lukevan salaa. Nelli laittaa hiuksia sivujen väliin ja koulupäivän aikana ne katoavat. …”

Esikoiskirjailija Vilkin kieli on pelkistettyä, arkisen harmaatakin, eikä verbaalisti nokkelaa. Mutta tehot tulevat pienistä sävyistä ja oivaltavasta analyysista. Vilkin matkassa viihtyy ja arjen sävyt kyllä pitävät sisällään usein perinteisen novellin käännekohdan ja loppuyllärinkin.

Jos odottaa räiskyvää uutta prosaistia ja mahtavia juonenkulkuja, voi pettyä. Vilkki kun kasvattaa juttua sisäänpäin ja analyyttiseen ihmiskuvaukseen. Joku on pahis, joku aviopari tekee bisnestä pornoparina leffoissa, yksi on työvoimatoimiston vakiasiakas.Opettajan maneereihin paneudutaan, eräs sairastuu vakavasti, yrittää orientoitua tilanteeseen ja olalletaputtajiin, rikkaat varovat kateellisia naapureita. On parisuhdepulmia, koululaisen turhautumista, pidentynyt pelimatka Ruotsiin tuo potkut koti-Suomessa, jne jne…

Että mitä? Kivasti Vilkki kirjoittelee. Hänessä voisi olla vaikka hemingwaylaista dialogintaitajaa. Aika näyttää. Esikoinen on enemmän kuin lupaava. Jospa vaikka lyhytproosa muuttuu laveammaksi ja lukijaystävällisemmäksi. Nyt lukukokemus saa aikaan jonkinlaisen arkiväsymyksen, kun homma toimii enemmän tökkivillä lauseilla ja värittäminen jää toissijaiseksi.

Onhan se kyllä kieltämättä etu, että kirjailija ei tarvitse massiivisia juonivyöryttelyjä, vaan löytää ihmiskuvauksen tehot ja arjen analyysin.

Mitä sitä turhia jaarittelemaan. Ihan kelpo kirjailija on putkahtanut taas esille. Toivottavasti yleisö löytää kirjan ja kohderyhmä alkaa muotoutua. Sitten voi jo pyrkiä vaativampiin suorituksiin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen