Suomalaisia saunanovelleja

Suomalainen sauna

Polttaa polttaa!!!

Suomalaisia saunanovelleja Juhani Ahosta Mikko Rimmiseen, Aviador kustannus 2017

Kun aloitin kokoelman lukemisen, huokaisin ihastuksesta. Nuoruuden idolini Juhani Aho viritteli Sasu Punasesta, mestarisaunojasta, jos nyt ei parhaan novellinsa, niin kuitenkin humoristisen ja efektiivisen kokemuksen kovan saunojan kyydissä” olevasta harrastelijasta.

Hannu Salamalta oli tietysti rivouksilla ja jumalanpilkalla ryyditetty armeijasaunakertomus, jossa nykyisinä aikoina olisi sijaa taas jumalan pilkka- ja naisen halvemisoikeudenkäynneille. Mutta Salama kun on mikä on ja armeija tietysti oli hänen aikanaan vielä enemmän kuin nykyään on, siis eroottisesti kieroutuneiden kapiaisten mielivallan paikka, siis saunassakin.

Nykynovellistejakin oli mukana suuri joukko, osa vähän välttämättömyyden pakosta, mutta muutamat vain lyhyehkön viritelmän tehneinä. Itse olisin 25 kirjaa julkaisseena pystynyt kyllä tuossa porukassa vähintään keskitasolle. Jotenkin minua viehätti haanpääläis-jotunilais-aholainen lähestymistapa ja jos sauna-teemaan yhdistetään modernin novellin tyyliä, niin se ei oikein rimmaa.

Hyvä idea on kuitenkin tehdä saunajuttuja. Olisipa mukaan saanut enemmän todella taitavia prosaisteja jotka pitkän kypsyttelyn tuloksena olisivat nasauttaneet kunnon jutun.

Omat kokemukseni saunasta ovat lapsuuden parasta antia. Jopa sodasta palannut ja pistoolia aina povitaskussa kantava isäni intoutui laulelemaan ja puhumaan höpöpyheita saunan lauteilla.

Totuus on, että viime vuosisadan alkupuolella synnyttiin ja kuoltiin saunassa ja tärkeimmät asiat ”lipsautettiin” kuuluville lasten kuullen saunan lauteilla. Jos isäukon puheista ja läheisyyden osoituksista tehtäisiin graafinen esitys, niin 90% niistä olisi saunan stimuloimia.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen, jopa tärkeä kooste Suomi-100 vuoden kunniaksi. Paljon jää kertomatta, ehkä jopa tärkein, mutta paljon hyvää ja hyödyllistä myös kaivetaan esille. Ehkä aiheesta pitäisi järjestää vielä kirjoituskilpailu, jossa kansan jutuista valittaisiin ja julkaistaisiin 100 – 1000 parasta juttua. Ammattikirjailija ei välttämättä pääse äkikseltään helposti sauna-tunnelmaan mukaan. Sauna on ns. ”tavallisen kansan” paikka, joka olisi ”monumenttinsa” ansainnut.

Jouko Varonen