Suomalaisten unet, Karisto-kustannus

Unet kiinnostavat kansaa

Mielenkiintoinen kirja

Suomalaisten unet, toim. Annikki Kaivola–Bregenhoj, Karisto

Olen tutustunut monenmoisiin unikirjoihin kriitikon urani aikana. Jotkut, kuten tämä, perustuvat ihmisten uniin, joita on kerätty lehdistä, kansanrunousarkistosta, jne…

Unen maailma on ihmeitä täynnä. Joskus uni todella ”toteutuu”. Enemmän uskoisin teorioihin, joiden mukaan unen ”tunnelma” ennustaa tulevaa tunnelmaa todellisuudessa. Siis positiivinen uni jatkuu positiivisena päivänä, ainakin muutaman aamutunnin verran. Painajainen kuvastelee usein tulevia kriisejä ja vaikeuksia.

On niitäkin henkilöitä, jotka näkevät lottonumerot unessa. En tiedä monestiko niillä on tullut jättipotti. Usein toistuva painajainen sensijaan kielii selvittämättömästä ongelmasta tai ihmissuhteesta, joka on ”hoidettava” kuntoon. Lapsuuteni traumaattiset kokemukset sodasta tulleen isäni vuoksi, kummittelivat unissa pitkälle aikuisuuteen, kunnes aloin kiinnostua isän vaiheista ja sain myös tietoa ja valokuvia sota- ajalta. Siinä tilanteessa huomasin, että isä-painajaiset muuttuivat positiivisiksi.

Kirja perustuu pajolti ihmisten unikertomuksiin: Äitini sisko oli sellainen, että hän tulkitsi äitini unia. Hän teki niistä aina selkoa, kun kuuli taas kerran unen näön, kuinka siinä talossa sairaus tulee, kun pyykkinarulla oli valkoisia ja harmaita vaatteita. Valkoinen lakana tiesi kuolemaa ja harmaja elämää.”  ” Olen kaksi kertaa yöllä näkemieni unien perusteella löytänyt edellisenä päivänä kadottamani esineet: avaimen ja rahan.”

Itselleni on nuortenkirjailijan ammatissa sattunut niin, että unesta on todellista apua käsikirjoituksen jumituttua. Aamulla herätessä, on uni tuonut valmiin ratkaisun käsikirjoituksen saattamiseksi loppuun. Kannattaa siis ”nukkua yön yli” niinkuin Paavo Väyrynenkin tuumi.

Kirja on mielenkiintoinen ja hyvä. Kirjallisuudessakin on monia unennäköjä, kuten Raamatussa Joosefin uniselitykset, kun hän ”auttoi” Faaraota varastoimaan viljaa katovuosien varalle.

Aion palata kirjan pariin vielä, vaikka sitä jo iltapuhteen lueskelin. Unilla lienee selittämätön yhteys todellisuuteen.

Jouko Varonen