Täsmätietoa Suomen luonnosta
Nisäkkäistä ja linnuista sieniin, pilviin ja kiviin
Suomen ja Pohjolan luonto-opas, Valitut Palat Kustannus 2022
Luonnonystävä tarvitsee asiatietoa. Siksi itsellänikin on mukana kuvausreissuilla useampia opuksia, joista voi helposti suorittaa lajimäärityksen tai vahvistaa olettamuksiaan.
On tullut kierrettyä Varanginvuonon lintupaikat, Pohjois-Norjan paratiisit, Saimaan mahdollisuudet, Pohjois-Karjalan kuulut tarkkailuipisteet jne…
Itselleni oli tärkeä kohtaaminen, kun tapasin naalin Norjan puolella Enontekiötä. Saimaalla punakaulahanhi ja Norjasta levinnyt meriharakka ( jokakesäinen vieras mm. Lappeenrannassa).
Konnunsuon lintutornilla ovat kiljukotkat ( Suomesta kadonnut) jylhiä näkyjä muuttomatkoillaan.
Luonto on aarre. Tämä kronologisesti etenevä ja luonnon ihmeitä kartoittava kirja tarjoaa mm. mahdollisuuden tutustua kahteen kilpailevaan tapaan ikuistaa luontoa. Mukana kun on esim. linnuista valokuva- ja piirrososastot. Valokuva tarjoaa usein tilanteita, joita piirtäjän on vaikea löytää. Piirtäjän työ on tarkkaa ja ikuistetuksi tulevat yksityiskohdat joita on muuten vaikea saada näkyville. Molempia siis tarvitaan.
Kirja puolustaa paikkansa lukuisten alan teosten joukossa. Jos kuvat ovat kooltaan pieniä, niin tallennettu lajikirjo on suurempi.
Talvisydännä antaa tämä teos lintumiehen sydämeen tarvittavaa lämpöä ja mieleen paluuta kesäisiin hetkiin, kun luonto tulvii elämää.
Itse nautin kirjasta, kun seuranani olivat ruokintapaikkojen linnut, oravat, närhit, vilkkaat pähkinänakkelit, tintit, punatulkut ym…
Luontoyhteyttä ei pidä laskea katoamaan myöskään kaamoksen aikaan. Me olemme kaikki luontoa.
Excellent pitää kirjata arvosanaksi jo tunnevyöryn vuoksi.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen