Suomen luonto, lasten pikkujättiläinen

Luonto on lapsille tärkeä

Kaunis luontokirja

Suomen luonto, lasten pikkujättiläinen, readme.fi 2018

Olen lukenut paljon oppaita mm. mielenrauhaan ja parisuhteen hoitoon. Myös lastenkirjat kuuluvat erityisalaani, olenhan itse julkaissut kaupallisilta kustantajilta 24 lasten- ja nuortenkirjaa. Sekä aikuisille, että lapsille suosittelen aina paljon unohdettua asiaa, luonnon merkitystä. Mikään ei voita luontoretkeä isän ja äidin kanssa, vaikka lähimetsään tai niitylle.

Tämä kirja ei kokonsa vuoksi ole helppo mukaan otettava luontoreissuille, mutta se tarjoaa mielenkiintoisia ja laadukkasti kuvitettuja nojatuolireissuja luonnon ihmeiden pariin. Vaikka kirjan anti on suppea, käsittäen yleisimmin ”vastaantulevat” lajit, se tuo kuitenkin teksteissään esille jotain hyvin tärkeää, kuten esim. eri kasvien myrkyllisyyden. Kielon myrkyllisyys on sitä luokkaa, että jo maljakkoveden juonti voi olla lapselle kohtalokasta. Samoin on mm. myrkkyseitikin laita. Jo maistiaiset kynnen päältä voivat vaurioittaa sisäelimiä pysyvästi. Kevään airut, näsiä, voi kiinnostaa lapsia punaisten marjojen takia, mutta sekin kuuluu erittäin myrkyllisten kategoriaan. Siksi olen kuullut monen kiskoneen mökkitontiltaan näsiän taimet juurineen, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan. Linnut tosin ”viis veisaavat” näsiän myrkyllisyydestä, eivätkä näsiän marjat pysty niitä vahingoittamaan.

Kirjan eläin ja kasvilajit on esitelty hivenen epätasaisesti. Sienistä on esim. runsaasti kuvia ja asiaa, mutta päiväperhosista vain pari aukeamaa. Kyllä lapsi voi tämän kirjan avulla todeta, että luonto on ihmeellinen ja luontoretkillä vanhempien kanssa voi todella nähdä näitä ihmeellisyyksiä ihan livenä.

Erityismaininnan ansaitsevat kirjan taitto ja kuvitus. Mukana ei ole häiritseviä laatikoita ja tekstikin on helppo omaksua, kun se ei puutu suuriin luonnontieellisiin spekulointeihin.

Kirja tuo eteemme aikuisten hyvin tuntemat ”knopit”, kuten sen mistä koivusta saa parhaat saunavastat, mikä ero on rusakolla ja metsäjäniksellä, mitkä sienet vaativat ryöppäyksen, jne…

Hyvä kirja, joka on oletettavasti lasten mieleen ja jonka pitäisi kuulua kotien ja koulujen käsikirjastoon.

Jouko Varonen ( SARV:n jäsen)