Suomen tulevaisuudet, suuret kysymykset ja vastaukset, WSOY Kustannus

Nykynuorison haasteet Suomessa

Ilmastokatastrofeista mielenterveyden pulmiin

Jarmo Limnéll, Elina Hiltunen, Mikko Dufva: Suomen tulevaisuudet, suuret kysymykset ja vastaukset, WSOY Kustannus 2022

Sehän lienee niin, että suuret ikäluokat, jotka nostivat Suomen pystyyn ja merkittäväksi sivistysvaltioksi, ovat nykynuorille ja sairaanhoidolle kirosana. Hyvä että ikääntyvä uskaltaa käydä pankkiautomaatilla kun siellä tuijottelevat nuoret huumehörhöt kateellisen näköisinä. Heittävät joskus ilkeyksiä.

Jos on vanhempi naisihminen nostamassa rahaa, niin vievät nostetun setelinipun käsistä.

Eriarvoisuus on suuri. Nuoret ovat usein ajautuneet yhteiskunnan eläteiksi ja huumeitten sekä alkoholin ja tupakan suurkuluttajiksi. Niihin ne Kelan rahat menevät.

No tämä kirja pohtii Suomen tulevaisuutta. Hyvinpä ovat kaksinkertaiset tohtorit ja dosentit homman analysoineet:

…”Unicefin kyselyn tulos oli hälyttävä: joka kolmas nuori kokee, että hyvästä tulevaisuudesta ei ole helppo unelmoida. Nuorten tulevaisuususkon hiipuminen on näkynyt muissakin tutkimuksissa.”…

Nuoria pelottavat mm. ilmastonmuutos, pandemiat, ihmisten eriarvoisuus, syrjäytyminen, tulo- ja varallisuuserot, yhteiskunnallinen epävakaus, levottomuudet ja ääriliikkeet, pakolaisongelma, rikollisuus ( ihmiskauppa, huumeet ja rahanpesu), terrorismi, asevarustelu ja sodan uhka.

No kyllä sitä nähdään myös valoa tunnelin päässä. Monet nykynuoret ovat ottaneet asiakseen taistella mm. ilmastokatastrofia vastaan ja luonnon puolesta.

Kirja on hyvä ja asiantuntijoiden laatima. Sitähän pääsi ihan kartalle Suomen nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Ei hätä tämän näköinen. Mennään suon yli että heilahtaa, nuorilla voimilla. Ei heitetä vielä kirvestä kaivoon. Siihen sopii uskoa. On sitä tervettä ja ehyen kotikasvatuksen saanutta nuorisoa sentään valtaosa.

Kiitosta kiitosta teoksesta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen