Suursuosikki Jamppa Tuominen, CD, Valitut Palat 2019

Aamu toi ilta vei ja monta muuta

Ääni kuin taivaan kartanoista

Suursuosikki Jamppa Tuominen: Valitut Palat 2019

Sehän piti laittaa soimaan Aamu toi ilta vei ja heti perään Pohjoisen laulu. Sanovat, että juttu syntyy parhaiten kun vähän ensin tutustuu kohteeseen, vaikka seivästää heinää pari päivää isäntäväen luona. Mie kuuntelin Jamppaa ja meinasi mennä kuunteluksi koko juttu. Kyynel pyrki silmään.

Tuli nimittäin ihana nuori tyttö kerran hakemaan, kun Jamppa oli lauteilla. Herkät olivat hetket kretonkia vasten. Sitähän sanotaan, että laulajat puhuvat jäyhien suomalaisten puolesta neidon korvaan sen mitä pitää sanoa. Moni poika on sitten innostunut kosaisemaankin kun artisti on lämmitellyt daamin. Että:

– Miten olis, jos vaikka…

Mutta asiaan. Jampalla oli semmoinen ääni, että niitä on vain yksi kymmenistä tuhansista, eikä sekään yllä samalle levelille mestarin kanssa. Ei lähimainkaan.

Tästä kokoelmasta löytyvät mm. laulut Aamu toi, ilta vei, Pohjoisen laulu, Kuumat kyyneleet, Kuinka paljon rakkautta, Laula kanssain, Kerro kuiskaten tunteesi, Elämäni parhainta aikaa, jne…

Tuhtia tavaraa, kertakaikkiaan.

Moni Jampan biisi on syntynyt Veikko Juntusen kynästä. Mestarismies hänkin ja teki sanoitukset mittatyönä Jamppaa ajatellen. Esikoisalbumikin myi 50 000 kappaletta, joten alku oli räväkkä. Toki matkalle mahtui kirjaviakin vaiheita ja ikävä kyllä loppuidyllistä ei kansan rakastama taiteilija saanut nauttia. Miestä puukotettiin henkisesti aika rivakasti. Siitä hän ei selvinnyt.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen