Suursuosikki Reijo Kallio, CD, Valitut Palat 2019

Reijo Kallio ja hurmuriääni

Viikonloppuisästä Suvivalssiin

Suursuosikki Reijo Kallio, CD, Valitut Palat, 2019

Siinä lauloi Vilho Vartiainen nuoruusmuistoja ja joku kuuluisa naissolisti nykyaikaisemman virityksen. Kun Reijo Kallio tuli lauteille ja räväytti muutaman suosikkinsa, niin tanssiminen melkein unohtui. Moni pyyhki kyyneleitä. Reijon fraseeraus oli ylivertainen ja jäljittelemätön. Laulujen sanat painuivat suoraan tanssikansan sydämiin. Vaimon kanssa siinä pyörähdeltiin ja tietysti vielä televisiokamera seuraili, joten aamulla oppilaat tuumivat:

– Sitä oltiin tanssimassa…

Reijo Kallion imago oli pitkälti Viikonloppuisä-biisin ja Yksinäisen mukanaan tuoma. Toki hän pyristeli siitä irti, mutta helposti se ei käynyt. Tuli toki joltinenkin hitti, jota kuuntelen usein vaimoni kanssa ja intoudumme pyörähtelemään pirtin lattialla. Suvivalssi.

Kallio syntyi Helsingissä vuonna 1933. Ura laulajana alkoi nuorella iällä talkoojuhlissa ja raittiusjuhlissa. Tuli menestyksiä laulukilpailuissa. Tanssiyhtyeet halusivat hänet solistikseen. Jääkoneasentajan hommakin tuli tutuksi, kuten autokoulunopettajan puuhat. Vuonna 1979 rävähti hitti kuultavaksi. Yksinäinen. Jamppa Tuominenkin autteli miestä uran alkuun.

Todella. Siinä oopperalaulajat karisevat koulutettuine äänineen, kun kunnon kansan parista tulleet virtuoosit pistävät parastaan. No, oopperalaulajat ovat omalla levelillään. Itse diggaan enemmän Reijo Kalliota, Olavi Virtaa, Eino Gröniä ja mitä näitä on. Joskus unohdun moneksi tunniksi muistoihini. Pitää olla tietysti avoin kaikille suuntauksille, jopa rap-musiikille, jos aikoo olla uskottava musiikkikriitikko.

Nuoret rakentavat yhteiskuntaa, kuuntelevat osallistuvia nuoria artisteja ja tekevät mitä on tehtävissä esim. luonnon suhteen.

Reijo Kallio on painunut ikiajoiksi sydämeeni ja monen muun suomalaisen sydämeen. Laitanpa soimaan raidan Sinua sinua ainoastaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen