Sydämenasioita Jylhäsalmella

Pehkosen uusi viihderomaanisarja alkaa

Riina hengailee kesätöissä

Kirsti Pehkonen: Sydämenasioita Jylhäsalmella, Karisto 2017

Kun lueskelin Pehkosen romanttista kesäkirjaa, tuli mieleen muutamia kirjailijoita, kuten Hilja Valtonen  (Opettajattaren varaventtiili) ja Anni Polvan romanttisimmat viihderomaanit.

Mikäpä siinä, romanttista viihdettä tarvitaan, ja jos siinä ei ole syvyyttä hipaisun vertaa, niin sitä syvyyttä eivät suomalaiset tyttölapset aina edes kaipaa. Kirja alkaa Riinan avomiehen ohareilla, kun poika on saanut koukkuun paremman kalan, jolla on myös rahaa ja rakkautta jaeltavaksi. Mitäs muuta kuin muuttoauto pihaan ja itketään sydänsurut pois, että päästään etsimään uutta urhoa.

Riina lähtee kesätöihin tuttuun kahvilaan Jylhäsalmelle ja niin kuin eräs arveluttava Vatanen ensi töikseen sanoo, noin kauniit naiset huomataan kyllä heti pienellä paikkakunnalla. No Vatanen on tyypiltään naistennaurattaja ja arveluttava, mutta paikallinen lossipoika on toista maata. Siitä suhteesta voisi kehittyä jotakin. Kirjahan on kevyttä nyyrikkityyppistä kesäviihdettä, mutta aivan riman alitusta ei kuitenkaan tehdä. Alussa mainitsemani suositut kirjailijarouvat kyllä tiesivät mistä langasta on vedettävä. Tytön on oltava sopivasti kiltti ja napakka, niin että kosiomiehet saavat joskus nenilleen. Mutta kun sopiva nuori ja rehti mies osuu hollille, niin mikäpä ettei vähän romantiikkaakin mahtuisi kuvioihin.

Mitä siis? Kirja on supisuomalaista romantiikkahakuista viihdettä, joka ei pyrikään taiteellisiin ulottuvuuksiin. Joskus tietysti lukiessa vähän haukottaa ja tulee mietityksi, että mikähän funktio tämäntyylisellä proosalla on. Hyvä mieli tietysti tulee kirjaa lukiessa ja kesällä pitääkin heittää viihteelle.

Parempi on toisaalta lukea kotimaista viihdettä kuin kaiken maailman shidneysheldoneita. Järvimaisema on kesäinen elementti ja raikkaat suomalaiset neitoset voivat olla myös mieslukijoiden mieleen. Kun mukaan laitetaan ripaus jännitettä, niin jopas keitos saa makua lisää.

Jouko Varonen

 

Vastaa