Sydänmagneetin 10 uutta salaisuutta

Miksi joku ihminen vetää puoleensa?

Best-selleristin uusia oivalluksia

Ruediger Schache: Sydänmagneetin 10 uutta salaisuutta, Minerva kustannus 2018

Ihmiselle puetaan tietynlaiset henkiset vaatteet, kuten naamiaisissa. Näiden odotusten mukaisesti hän usein käyttäytyy. Mutta olisiko parempi vapautua tietyistä vaatteista” ja löytää oma tiensä, johon muut eivät voi vaikuttaa?

Ruediger Schache on saksalainen kirjailija ja toimittaja, elämäntaitovalmenta ja luennoitsija. Ja kun elämäntapaoppaan kirjoittaa taitavasti, siitä kyllä löytyy paljon opittavaa:

– Mittaat kaikkia elämäsi tavoitteita suhteessa omiin odotuksiisi. Kaikkia toiveita suhteessa niiden toteutumiseen. Kaikkia tunteita suhteessa niiden syihin. Tärkeiden asioiden mittaaminen herättää voimia, joiden ei-toivottuun vaikutuspiiriin sinä itse ja muut voitte joutua.

Toden totta, parisuhteen luomisessa on sanottu kahden sydämen vetovoiman olevan tärkein asia. Mutta mitähän lienee tuo sydämen vetovoima ja voiko toinen ihminen ”näytellä” päästäkseen kontaktiin toisen ihmisen kanssa. Olemmeko kuin mieleiseensä hahmoon pukeutuneet naamiaisvieraat? Joku on pukeutunut papiksi, joku sotaherraksi. Ja kas, vaatteet muuttavat heidän käyttäytymistään. Näin on myös elämässä. Näitä kikkoja on moni ”auervaarakin” käyttänyt hyväkseen.

Tekevätkö siis ”vaatteet”, eli ulkoinen habitus meistä jotakin, mitä emme todellisuudessa ole?

Kirjan kirjoittaja opettaa meitä pääsemään irti harhaluuloista ja minän vääristymistä. Nämä voivat nimittäin pilata hyvin alkaneen parisuhteenkin, kun paljastuu, että kumppani on kokonaan muuta kuin minkä kuvan hän antoi itsestään.

Kirja antaa paljon mietittävää, tottakai. Niinpä se käyttää elämäntapakirjailijoiden tapaa, taitollisesti lukijaystävälliseen tekstiin ja naseviin ”laatikoihin”, joita voi lukea kiireinenkin ihminen. On tärkeää tutustua omaan psyykeensä, siinäkin kirjan tekijä on oikeassa, kuten myös siinä, että oman minän virhesuuntauksia voi korjailla.

Jouko Varonen