Syö hyvin, voi paremmin

Syöpä ja ravinto

Ruokavinkkejä

Reijo Laatikainen & Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin, Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena, Kirjapaja 2017

Kirja kartoittaa aluksi syöpämuotoja ja niiden hoitoa, mutta pian päästään ravintotottumuksiin ja siihen, miten ravinnolla ja elämäntavoilla voi helpottaa syöpää sairastavan oloa tai mikä parasta estää syövän syntyminen. Kirjassa todetaan, että joka kolmas suomalaisista joutuu tekemisiin syövän kanssa henkilökohtaisesti, joten ei ole yhdentekevää, miten suhtautuu ennaltaehkäisevään hoitoon mm. oikean ravinnon ja elämäntapojen avulla.

Kirjan tekijät huomioivat myös ns. huu haa – tiedon, jollaista levitetään mm. netissä. Niinpä huu haa- tiedon tunnistaminen on tärkeää. Usein nimittäin tällaista tietoa levittävät kaupalliset tahot, joilla on ”oma lehmä ojassa” ja tarkoitus saada taloudellista hyötyä sairaiden ihmisten kustannuksella. Tällaiset suositukset kuulostavat ”liian hyviltä ollakseen totta”. Voidaan myös pelotella syöpäriskillä taloudellisen hyödyn ollessa taka-alalla. Maalaisjärki on hyvä asia, kun joutuu tekemisiin ihmehoitajien kanssa. Yleensä syöpälääkärien suositukset on otettava huomioon ennemmin kuin ulkomaiset ja epäilyttävät tutkimukset tai uskonnolliset ihmeparanemiset.

Punainen liha ja lihajalosteet ovat kirjan tekijöiden mielestä pahoja ruoka-aineita syövän suhteen. Pavut, herneet ja palkokasvit vähentävät syöpäriskiä, kuten myös hedelmät ja kasvikset. Myös liikunta on tärkeää. Liiallinen laihduttaminen on vaarallista. Alkoholi on tupakan ja liikapainon ohella pahimpia syöpäriskejä.

Myös ns. Välimeren ruokavalio on hyväksi havaittu. Siihen kuuluvat neitsytoliiviöljy, kala ja äyriäiset, palkokasvit, pähkinät ja siemenet, maitotaloustuotteiden kohtuullinen käyttäminen, täysjyväviljatuotteiden runsas käyttö, kohtuullinen viinin käyttö, vihannekset, salaatit ja juurekset, hedelmät ja marjat.

Kirja vaikutti monipuoliselta terveysoppaalta, josta sai myös tietoja tutuista vaivoista ja niiden ehkäisystä. Tietysti samoja suosituksia tarjoaa moni muukin terveisiin elintapoihin ohjaava kirja, mutta miellyin tämän kirjan monipuolisuudesta ja selkeästä jäsentelystä.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa