Syötkö väärennettyä ruokaa? Into Kustannus 2020

Koistinen tietää ruokafilungit

Väärästä kahvista värjättyyn loheen

Mari Koistinen: Syötkö väärennettyä ruokaa, Into Kustannus 2020

Maitoa saadaan monista eläimistä ja valkoisen luustojuoman hintahaitari on melkoinen. Lisäksi jäynää tehdään myös maitotuotteissa. On kokonaan eri juttu hinnan suhteen, jos maito on lypsetty lehmästä, vuohesta, lampaasta tai kamelista. Sepä tarjoaakin oivan paikan rötösherroille. Ja ihmiset napsivat sitä, mitä eteen laitetaan maksaen ”laatujuustosta” maltaita.

Myös ravintoloiden harmaa talous, tai jopa ihmiskauppa lasketaan elintarvikepetoksiin kuuluvaksi. Työntekijöiden oikeuksien polkeminen on aika rankka jekutus. Kas kun monelle ihmispololle riittää palkaksi vaativasta työstä kun setelin nurkkaa vähän vilauttaa.

Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa on harrastettu usein laitonta kalastusta ja kun pimeisiin aletaan niin kalat jatkojalostetaan ja kuljetetaan epähygienisissä oloissa. Entä mitä tehdään löyhkälle, jos kala haiskahtaa samalta kuin isäukon saappaan varsi, kun hän porhalsi viikkovapaalle savotasta ja laittoi jalkorätit kuivumaan.

Romaniassa kalan hajuongelmat eliminoitiin kemikaaleilla ja sehän on tuttu juttu muuallakin. Raha rulettaa.

Vaarallista juksausta tehdään viina- ja viinituotteiden parissa. Kuningas alkoholi ei aina ole takuuvarma tuote. Niinpä Intiassa, joka on tullut tutuksi koronapuheissa, kellistyi pahimillaan 300 ihmistä kerralla alkoholimyrkytykseen kun napsivat pimeitä viinoja. Suomalaisten suosimassa Virossa metanoliviina on tappanut 68 ihmistä 40 sai karmean mandoliinin lisäksi terveydellisiä fiboja eliniäksi.

Tämä kirja voisi saada ”vuoden tietokirja” – rankkauksen. Tieto on tärkeää kuluttajalle ja silmät avautuivat minullakin napsahtaen. Tuli mieleen monta tilannetta, että oliskohan sekään ollut ihan tamun tarvike, jota tuli popsittua ja ostettua 50% alesta ruokakaupasta. Vaikka suomalaiset ovat yleensä alkaneet luottaa oman maan tuotteisiin jotka ovat laatuluokkaa.

Nostan hattua Marille, kun on alkanut selvitellä arkoja asioita. Jos tonkii tämmöistä kakkaa, mikä on elintarvikemarkkinoilla ja paljastelee sisäpiirin niksejä, voi tietysti joutua vaikeuksiinkin.

Taidetaanpa suomalaisissa elintarvikehalleissakin osata tehdä jelppiä vanheneville tuotteille, vaikka yleensä luotan esim. lähikauppaani kuin pässi suuriin sarviinsa. Jo aikoinaan laittoivat kauppiaat lihamyllyyn naudan ja possun palojen lisäksi sitä sun tätä, kunhan se ei ihan  itsekseen kävellyt koneeseen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen