Tähtien Joulu, Valitut Palat Kustannus 2019

Silkkaa kultaa

Seimen lapsesta Lapin mummoon

Tähtien joulu, Valitut Palat Kustannus, 2019

Laitoin saunan lämpiämään. Kävin päiväpeiton päälle pitkäkseen ja aloin kuunnella Tähtien Joulun antia. Ja sieltähän sitä tuli.

Ihania ja selkeitä sointukulkuja, virheettömiä ja herkkiä tulkintoja. Ykköslevylle mahtui ainoastaan parhaita joulun klassikkoja joissa oli usein uskonnollinen eetos, joka kulki jouluisen rakkauden, seimen lapsen ja auvoisen yhteiselon merkeissä.

Niin tarkkaan aistin sointukulkuja, että jopa nimesin soinnut vajavaisella kitaristin taidollani. Laulujen sanojen ja sävelten variointi oli pieteetillä tehtyä ja luonnollista.

Mukana olivat mm. Juha Tapio, Waltteri Torikka, Diandra, Jarkko Ahola ja Suvi Teräsniska. Heidän persoonalliseen ilmaisuunsa ei kyllästy tämmöinen jääräkään, etenkin kun kyseessa ovat kultaiset klassikkosävelmät vuosien takaa.

Kakkoslevyllä loistaa mm. Suvi Teräsniska joululaulullaan Hei mummo, joka on pikkuhiljaa nousemassa joululaulujen uustuotannon huipulle raikkaana ja nostalgisena. Tykkäsin myös Torikan ja Kaija Koon oivaltavasta Ei mitään hätää – sävelmästä.

Teräsniska virittää kaiken kukkuraksi sen ”lumiukkolaulun” Walking In The Air, suomenkielellä tietysti.

Upea levy. Taas saunan kivet hohtivat kuumuttaan, kun viimein kömmin lauteille. Itse olen tehnyt metalli- ja nailonkieliseni, sekä capon kanssa monta  MP3 – levyä, joten joululaulaulut sujuvat kyllä vaikka yöllä herätettynä.

Mutta nämä tulkinnat ja oivaltavat, selkeät, luovasti sovitetut laulut saivat ajattelemaan, että jos sentään tyytyisin tekemään levyjäni vain lähisuvulle ja ystäville.

Siirsin kauniin ja uskomattoman lämmintä joulumieltä välittävän levyn paalupaikelle levyhyllyyni. Sieltä nappaan sen, kun tarvitsen jouluista hiljentymishetkeä.

Kyllä uudempienkin viritysten joukossa oli potentiaalisia sävelmiä, joskin stereotypioiden ja kliseiden vaara vaanii aina uusien joululaulujen sanoittajia ja sävelkulkujen laatijia.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen