Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä 2017

Marjatta Tapiolasta Essi Peltoseen

Onnistunut kesänäyttely Salmelassa

Marjatta Tapiola ( s. 1951) on Kuvataideakatemian lehtori, jonka töitä on lähes jokaisessa mainittavassa galleriassamme. Kallo-töistään tunnettu Tapiola on tuonut näytteille mm. sarjan näitä kallomaalauksia, joissa on tyylikäs värimaailma ja tietysti vangitseva uusekspressionistinen ote. Itse pidin Tapiolan näytteillä olevia töitä hengästykseen asti kallotaiteena. Toisaalta, kun tietää Tapiolan maalanneen esim. presidentti Niinistön muotokuvan, muista vaikuttajista puhumattakaan, voi vain todeta, että näytteillä on valtakunnan parasta ja arvostetuinta antia.

Essi Peltonen (s. 1982), vuoden nuori kuvataiteilija Salmelassa, on myös maneereihin taipuvainen. Kuvattujen kasvojan ilmeet ovat usein aika tuskaisia, joka kielinee tietystä mielenmaisemasta. Hivenen toistoisena pidin nuoren taiteilijan antia ja toivon  teemastoon monipuolisuutta jatkossa.

Pidin kovasti Antti Hakkaraisen  (s.1985) luonnonläheisistä töistä.

Elina Kujansuun ( s.1976) visiot tulevat lähelle maalaislapsuuden elänyttä näyttelyvierasta.

Satu Laurel ( s. 1983) saa esille lähes paratiisimaisia tunnelmia.

Johanna Lumme ( s.1990) on taiteilija minun mieleeni, joskin tiettyä manerisoitumista on havaittavissa jo tällä kertaa.

Salmelan kesämiljööstä ei voi olla pitämättä. Viihdyin hyvin hoidetuissa maisemissa, joissa järvinäkymät ovat tärkeä osa luonnon kuolematonta taidetta. Kiitettävästi on taipaleelle järjestetty myös idyllisiä levähdyspaikkoja, joissa voi lepuuttaa paitsi jalkojaan myös ajatuksiaan ja koota näkemistään elämyksistä mieluisimmat muistot.

 

Salmelan kesään kuuluu paljon muutakin taideantia.  Tietysti näissä tilaisuuksissa esiintyvät mm. monet kevyen musiikin tähdet, kuten esim. Jukka Kuoppamäki Suomi 100 v konsertissa ja Mikael Konttinen ja Johanna Försti Arto Pajun Big Bandin konsertissa.

Läksimme kohti Lappeenrantaa kesän yhtä kohokohtaa rikkaampina. Taivaallakaan ei näkynyt pilvenhattaroita pahempaa, joten todellinen kesän avaus oli tosiasia.

Jouko Varonen

Kuvat:

Elisabet Varonen ja Jouko Varonen

Vastaa