Kirsti ja Iivo
Hyvin kerrottu lukuromaanisarja jatkuu
Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo, Otava-kustannus 2018
Enni Mustonen on taitava viidekirjallisuuden tekijä. Tämä Syrjästäkatsojan tarinoita on ehtinyt jo kuudenteen osaan. Niinpä pitäisi olla selvillä aikaisempien osien tapahtumista, että voisi täydellisesti nauttia kokonaisuudesta. Mutta eipä hätää, Kirstin (pukuompelija) ja Iivon ( kuvanveistäjä) tarina kyllä toimii erillisenäkin romaanina, vaikka viimeksi tutustuin sarjan kahteen alkuosaan. Siinä tietysti tulivat tutuksi taiteilijamiljööt ja muutkin historiat ja fiktiot, aluksi piikatytön ja lapsenpiian näkövinkkelistä nähtynä.
Taiteilijan vaimo – uutuudessa Kirsti palaa Ranskasta juurilleen suomeen ja tietysti mukanaan kihlattu Iivo, joka kipuilee saavuttamatonta menestystään. Mutta molemmat ovat vasta aikuiselämän alkutaipeleella ja Kirsti perustaa Ranskan opeilla ompelimon, jossa tehdään ranskalaistyylisiä asusteita ihan tavallisille ihmisille opiskelijoista postineiteihin tai herrasväkeen asti.
Ranskassa oli vietetty Iiivon kanssa kuumia hetkiä samassa majatalossa kuin monet muutkin suomalaiset taiteilijanplantut aina nuoresta Mika Waltarista ja Olavi Paavolaiseen asti. Mutta kun avioliiton arki koittaa tehdään tietysti perheenlisää. Viena-tytär on rakkauden hedelmä nimeltään.
Sivujuonteina seuraillaan Ludmila Huotarisen, Petroskoista paenneen opettajan lesken, taitavan ompelijan vaiheita. Joskus on jopa Ludmilan ystävyys Kirstin kanssa katkolla, mutta ymmärtämys voittaa vaikeuksien tullen.
Iisakki Haapaluoma, joka auttelee Kirstin isää ja äitiä talon töissä, on vakavasti sairas vanhus, mutta todella taitavalla kirjailijanäänellä kuvattu. Mustosen tyyli on lempeä ja ymmärtävä. Hänen kuvauksensa koukuttivat taas minutkin, vaikka en ollut kaikkia sarjan kirjoja lukenut. Kirja päättyy Suomen sisällissodan vaiheiden alkutahteihin. Jatkoa on siis luvassa.
Jouko Varonen