Taito tehdä hyvä vaikutus, Minerva kustannus 2019

Ensivaikutelma on tärkeä

Upea opas nuorille ja vanhemmille

Angela Ahola: Taito tehdä hyvä vaikutus, Minerva kustannus, 2019

Usein pomot googlaavat nykyisin työhönhakijan Linkedln-sivut ja Facebook profiilin, ennenkuin tekevät työhönottopäätöksen.

Yhä on kuitenkin tärkeä wanha kunnon ensivaikutelma. Asiaa on vaikea selittää muuten kuin sillä, että kehonkieli ja kasvot paljastavat kyllä henkilön psyykestä varsin paljon. Niinpä sanotaan, että hyvä ”jätkä” pääsee töihin, olipa papereita tai ei, tai ainakaan eksaktia pätevyyttä.

No niin tai näin. Itsetunto paistaa kyllä jo muutamassa sekunnissa ihmisen naamasta ja silmistä. Semmoisella hemmolla on jotakin annettavaa myös muille ja that´s it.

Entäs sitten parisuhteet. Ne ovatkin mutkallisempaa ainesta. Komistus voi joskus saada tytöltä käsilaukusta lättyyn, ja joku hiljainen jarrumies kiinnostaa taas ihan vietävästi. Niin se vain on. Rakkauden ja ihastumisen tiet ovat joskus arvaamattomia.

Toki siisti ja hyvinkäyttäytyvä herrasmies aina huomataan. Epäsosiaalisen habituksen omaava saa varmasti pakit tanssilattiallakin ja tyttöjen penkki tyhjenee nopsasti kun tämmöinen kaveri harppoo kohti hakeakseen tanssiin.

Hyvään ensivaikutelmaan riittää silmänräpäys ja sama pätee myös ihastumiseen ja rakastumiseen. Kun päästään puheisiin, niin kohtapa erottuvat viisaalle tytölle ne, joilla ei ole puhtaita jauhoja pussissa. Joku naisenpuoli tietysti valitsee miehen, joka näyttää äveriäältä tai menestyvältä. Niinpä nuoret lääkärikomistukset ovat usein monen naisen mieleen aivan ammatin perusteella. Tietysti ammatti kielii myös älykkyydestä ja sosiaalisesta statuksesta.

Mieluusti lueskelin tätä upeaa opusta. Isäpapan ainut ohje minulle oli: ” Aina pitää olla suora.” Semmoinen henkilö, joka muistaa tämänkin säännön, ei voi olla aivan huono valinta työhön tai elämäntoveriksi. Taidanpa vielä lukea kirjan uudestaan. Jos vaikka joku helmi vilahti ohi silmieni.

Nuorille työnhakijoille opas on myös täyttä rautaa nyky-yhteiskunnassa. Olihan se ennen opas, jonka nimi oli: ” Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Lienee saman genren best-seller.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen