Tandem Kentauri, Markus Kajo, Docendo kustannus 2018

Markus Kajon viisauksia

Kiva kirja ja antaa hilpeän mielen

Markus Kajo: Tandem Kentauri, Docendo kustannus 2018

Elämä se on koetellut niin Kettusta kuin meitä muitakin tallaajia. Pitää hänelle sanoa lohdutukseksi karjalaismuorin sanat: Da päivä kerrallah, kaht ei kosgua. Vanhalle viisaudelle antaa syvyyttä se, että muorilta oli mennyt silloin koko suku autokolarissa. Kajolta on mennyt Sirkku. Osanotot!

Kirjassa Kajo pääsee, jos mahdollista, vielä syvennellympään antiin kuin edellisissä teoksissaan. Huumorin kukka kuitenkin kukkii entiseen malliin:

Kun saapuisi kutsu syntymäpäiville, ja kävisi ilmi, että syntymäpäiväsankari on Tandem-kentauri, niin pitäisi olla lahja-asioissa tarkkana.

Mieluusti ei saisi syntyä vaikutelmaa, että automaattisesti pitää sitä Tandem-otuksen etupääheppua jotenkin parempana tai ”varsinaisempana” kuin takapääheppua.

Eikä saisi syntyä sellaista ylikompensointitilannettakaan, että antaisi takapäähepulle etupään lahjaan verrattuna  holtittoman arvokkaan lahjan, …”

Niinpä niin. Mies paikallaan on tämä Kettunen suomalaisten humoristien joukossa. Hän antaa ohjeita aivoinfarktin varalle, aavalle merelle pelastusveneeseen joutuneille, lentoemännille kelluntaliivin käytön ohjauksessa, onnellisuuden aiheita, kärsivällisyysinfoa, vinkkejä kurjana-oloon, syitä kiitollisuuteen, jne…

Ihan on luettavaa koko kirjan täydeltä. Kettusen ystäviin kuuluvat nekin, jotka eivät ole ikänään lukeneet kuin yhden kirjan, siis  Kettusen. Kettuset sopivat myös jokaiselle ikäluokalle. Harvoinpa sitä tapaa niin lokeroinnista vapaata kirjailijaa. Kriitikot kun heti pistäisivät kirjailijan johonkin ryhmään, vertailisivat ja syynäisivät. Mutta lokeroippa kettusia! Taitaa mennä sormi suuhun kriitikkoressukoilta.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)