Tapasin Jeesuksen, Charlotte Rorth

Toimittaja tapasi Jeesuksen

Valaistumisen” analyysi

Charlotte Rorth: Tapasin Jeesuksen, Kriittinen toimittaja selittämättömän äärellä, Minerva-Kustannus 2018

Charlotte Rorth ( s. 1962) on tanskalainen toimittaja, jolla on vankka kokemus talous- ja kulttuurijournalismista, ja joka on kotona ”rokotettu” kaikkea joutavaa haihattelua, kuten uskontoa vastaan.

Mutta niin vain käy, että umpirealisti Rorth ”hurahtaa” uskoon, nähtyään espanjalaisessa kirkossa itsensä Jeesuksen. Toiset ihmiset ja hänen ystävänsä näkevät vain ”valaistumisen” joka hohtaa naisesta. Kirjan kielestä aistii myöskin jonkinasteisen ”vapautumisen” jonka lukija huomaa lukijaystävällisyytenä ja koukuttavana tunteena jatkaa lukukokemusta.

Asian tiimoilta on monta ymmärtäjää ja olalle taputtajaa, jotka tietysti arvelevat, että on rouva-paran hormonaalinen elämä vähän huojahtanut. Mutta Rorth vähän välittää ns. takana naureskelevista ystävistään. Hän alkaa tutkia tuota tapausta ja kuinka ollakaan tapaa Jeesuksen uudelleen samassa kappelissa. Syvä rauha ja rakkaus valtaa naisen mielen ja hän tietysti olisi valmis tekemään tuon tunteen takia vaikka mitä. Kokemus kun ylittää reilusti jopa orgasmin.

Kirja on hyvin laadittu. Erityisesti tykkäsin sen selkeästä kerronnasta, joka antaa oivaltaa, että kirjoittaja ei ole mikään hip-hap-huraa” – nainen. Toisaalta vanhan jäärän, kuten kriitikon mieleen hiipii ajatus, että olisikohan sittenkin kysymys tietystä hormonaalisesta jutusta, tai sitten hallusinaatiosta, joita herkät henkilöt joskus kokevat. Mene ja tiedä, mutta lukukokemuksena kirja oli miellyttävä ja stimuloi minutkin ajattelemaan uskonasioita vähän syvällisemmin. Ehkäpä on sittenkin joku korkeampi pyhyys” jonka kanssa kosketuksiin pääsevät vain harvat ja valitut, sielullisilta ominaisuuksiltaan herkimmät.

Sympatiani kääntyivät piankin lukukokemuksen edettyä kirjailijan puolelle ja tuumin, että jokainen ihminen ja hänen sisimpänsä ovat ”laulun arvoiset”.

Jouko Varonen