Tappajan tyttöystävä ja muita rikoksia, Leena Lehtolainen, Tammi 2018

Lehtolaisen jännitteisiä

Rikostarinoita jännityksen mestarilta

Leena Lehtolainen: Tappajan tyttöystävä ja muita rikoksia, Tammi-kustannus 2018

Lehtolainen on tullut dekkarien ystäville tutuksi mm. Maria Kallio – sarjastaan. Lehtolaisen suosiosta kertoo jo se, että hänen kirjojaan luetaan nykyisin 29 kielellä.

Niminovellinsa,Tappajan tyttöystävä, sijoittaa Kallio kirjastomaailmaan. Eräs asiakas katsoo virkailijaa sillä silmällä ja vaikka onkin vähän outo, saa naisen kiinnostumaan. Mutta jutussa on pari muuttujaa. Asiakkaan käytös muuttuu entistä erikoisemmaksi. Sensijaan, että hän kävisi asiaan, hän vaan tuijottelee, nukkuu öitään autossa virkailijan pihalla, lähettelee sydänpostia. Kohta poliisit joutuvat puuttumaan asiaan ja ruumiitahan siinä tulee. Miehellä on nimittäin mukanaan sorsastushaulikko ja sen piippu selässä on vaikea enää pitää miestä potentiaalina aviomiesehdokkaana.

Kuollut lumiukko – jutussa lähdetään liikkeelle pienestä häiriköinnistä, auton kumien puhkomisesta. Kohta tapahtuu ravintolassa kaasukeittimen räjähdys ja muutakin on luvassa. Sehän on poliisin tutkimusten paikka.

Kirjassa on myös raiskausjuttu Älä kerro Marialle. Politiikassa mukana ollut mies on tottunut selviämään asioista hyvä veli- verkoston avulla. Niinpä hän luulee, että raiskauksetkin voi selvittää villaisella painamalla. Syntilistaa on karttunut ja kohta myös poliisi kiinnostuu.

Rikoskertomuksissa on todella koko kirjo aina kummitusjutuista lähtien. Lehtolainen on kuitenkin parhaimmillaan pidemmissä dekkareissa, joissa juonta voi käsitellä perusteellisemmin. Nämä jutut tietysti kiinnostivat ja lueskelin niitä muutamana iltana. Useimmissa jutussa on mukana totuuden siemen tavalla tai toisella. Ehdottomasti mainio kirja Lehtolaiselta.

Lehtolainen on Suomen suosituimpia kirjailijoita. Uransa hän aloitti 40 vuotta sitten nuortenromaanilla Ja äkkiä onkin  toukukuu.

Toivoisinpa taas seuraavaksi Maria Kallio – kirjaa, joissa Lehtolainen on paremmin kotonaan, käsittely on perustellumpaa ja monipuolisempaa kuin näissä pienissä vasemman käden jännitysjutuissa.

Jouko Varonen