Tare

Tarmo Uusivirran tarina

Elämä ei ollut helppoa

Simo Rantalainen: Tare, mestarinyrkkeilijän muotokuva, Johnny Kniga 2017

Tarmo Uusivirta (1957-1999) oli suomalaisen nyrkkeilyn suurnimiä, vaikka ura ei sisältänytkään todella suuria menestyksiä.

Uusivirta oli ”murheiden mies”,  jonka elämän alkutahditkin olivat vaikeita, sisältäen mm. lastenkodin ”kauhuosaston” jossa yökastelustakin sai keppiä.

Maailmanmestaruuskilpailuissa tuli kaksi kertaa hopeaa ja EM-kilpailussa Könissä kulta. Ammattilaisotteluita hänellä oli 31, joista voitettuja 24.

Simo Rantalainen, kirjan kirjoittaja, otti Uusivirran hoteisiinsa, kun mies oli jo kyllästynyt nyrkkeilijän hommiin. Vielä tuli muutama voitto, mutta sitä ”suurta menestystä” ei kuulunut. Uusivirta oli masentunut ja tuumi, että olisi ollut parempi tehdä elämäntyönsä palomiehenä kuin ammattinyrkkeilijänä. Vaikka läheiset huomasivat Uusivirran alamäen, he eivät voineet kuitenkaan auttaa. Uusivirta päätti elämänsä oman käden kautta vuonna 1999.

Kirja sisältää paljon kerrontaa mestarin vaiheista, unohtamatta anekdootteja ja tarinanpätkiä. Kirjan tyyliin kuuluu kertoa lyhyitä otoksia Uusivirran elämästä ja otteluista, sekä ryydittää kertomusta myös jutuilla ja muistoilla.

Uusivirta oli lahjakas nyrkkeilijä ja häntä on pidetty jopa parhaana suomalaisena nyrkkeilijänä. Uransa jälkeen hän pysytteli nyrkkeilyn parissa. Hän oli kuitenkin katkeroitunut ja masentunut ja tuumi, että ei valitsisi enää nyrkkeilijän uraa, jos saisi uudelleen päättää elämästään.

Uusivirta on kirjansa ansainnut. Suomen kansa muistaa hänet suurena urheilijana.

Jouko Varonen

 

Vastaa