Tästä ei saa puhua, S&S – kustannus

Johdatus metoo – ilmiöön

Miehen vai naisen alistamista?

Maaret Launis& työryhmä, Tästä ei saa puhua, seksuaalista väkivaltaa Suomessa, S&S 2018

Olin vaimoni kanssa vastavihitty aviopari. Olimme opettajia Kuhmon syrjäkylällä, minä johtajaopettaja ja vaimoni alaluokkien ope. Kun kävimme kirkonkylällä bussilla tuli joskus eteen vaikeita tilanteita. Niinpä paikallinen mies kouri bussin käytävällä vaimoani haaroista aivan sumeilematta. Vaimo ei näyttänyt kiinnittävän siihen huomiota, joten minäkin jätin asian sikseen. Toisaalta, jos olisin puuttunut asiaan jämäkämmin, olisin kohta istunut poliisin puheilla väkivaltasyytteiden vuoksi, kukaties olisi napsahtanut sakkoja tai ehdonalaista. Asia vaivaa minua vieläkin, se siis jätti pysyvät jäljet.

Yhteiskunnan asenteet ovat muuttuneet metoo – kampanjan myötä. Elokuvaohjaajat ja muut ovat joutuneet karvaiden syytösten takia hankaliin tilanteisiin. Mutta lööppijutuissa on vain kapea otos tapauksista, ehkä 1%. Yleensä naisissakin on vikaa. Heillä on tapana käyttää seksiä uralla etenemiskeinona jopa parisuhteen muodostamiseen. Näistä ei kukaan arvonsa tunteva mies pukahda mitään. Kuvaavaa on että tästäkin kirjasta on jätetty pois miehiin kohdistuva henkinen ahdistelu. Usein mies pakotetaan naimisiin jo vähällä tuntemuksella, koska hän on hyvän näköinen ja hänen kanssaan voisi ekaksi tekaista lapsen, joka laittaisi miehelle pallon jalkaan.

Naisten varma keino on vedota miehen kyvyttömyyteen, jos hän ei ole valmis läheisempään kanssakäymiseen tai yhden illan suhteeseen. Kirjassa käsitellään tärkeitä aihepiirejä: huorittelua, kourimista, puskaraiskauksia, alaikäisten lähentelyä, toisen vallassa olemista, riistettyä lapsuutta, väheksyntää, aliarviointia, vähemmistöjen tilannetta, jne…

Kirja on toistoinen, mutta metoo- sanoma tulee siinä hyvin selvitettyä. Lueksin kirjaa päiväsydämen ja totesin, että paljon on mätää miesten ja naisten suhteissa. Samalla ajattelin, että miesten ja naisten seksuaalisuus toimii eri tavoin. Mies on paremmin toiminnan kannalla, kun taas nainen viisaana ajattelee tulevaa perhettä ja uralla etenemistä, miehen kiristämistä ja alistamista seksin avulla.

Jouko Varonen