Tauno ja Nelli evakkomatkalla, Hurmaavat hiukset, Avain-kustannus, Sanoma Media Finland

Evakkomatka karjalaislapsen silmin

Palmikoita ja Hulmuavia hiuksia

Seija Helander/Anne Stolt: Tauno ja Nelli evakkomatkalla, Avain-kustannus 2018

Disney Prinsessat: Hurmaavat hiukset, 24 kauneinta kampausta, Sanoma Media Finland 2018

Tauno ja Nelli aavistelevat, että enää ei palata kotikonnuille Karjalaan. Sen tietää myös Alma Akilina Ohrei, pieni karjalaistyttö, joka saa luettavakseen Mannerheimin päiväkäskyn. Karjalan metsiin, kukkien keskelle,  jäävät myös Alma Akilinan ystävät Keiju-Mielikki ja peikkopoika Päntti.

Kertomus on haikeaakin haikeampi, mutta lapsenomainen tarina siitä, mitä oli koota tärkeimmät tavarat ja lähteä Karjalasta Helsingin suuntaan. Entisiä metsiä ja kukkaketoja ei enää nähtäisi.

Kirjan toteutus on todella kaunis ja lapsen mielikuvitusystävistäkin kertova kokonaisuus. Mielikuvitusystävillä kun on tapana hoitaa surutyö, kun muuten sitä ei sota-aikaan lapsille eikä aikuisille tarjottu.

Ehdottomasti tärkeä kirja, jonka lapsenomainen kuvitus myötäilee päättyvän sodan tunnelmia ja karjalaislapsen pelkoja. Ymmärtävätköhän ne siellä perillä miuta? Saanko mie ystäviä?

Hurmaavat hiukset littyvät edelliseen kirjaan vain karjalaistyylisten palmikoitten verran. Toki kirjassa on muitakin kampauksia, mutta palmikot ovat pääosassa. Kirjan kuvitus on laatutyötä. Kampauksien tekeminen selostetaan kuvasarjoilla ja valmiin luomuksen kantajasta on sitten suurempikin potrettikuva. Ei tässä kirjassa Karjalasta puhuta vaan Disneyn prinsessoista ja heidän hiustyylistään, mutta stailit sopivat kaikille lapsille.

Kaunis kirja, joka on varmasti lasten mieleen. Ulkoasusta ja taitosta anna täydet plussat ja vielä erikoismaininnan. Ehkäpä kodeissa innostutaan tekemään näitä juhlakampauksia vaikka perhejuhliin tai tapaamisiin. Ne kohottavat tyttösten mielialaa ja omanarvontuntoa. ”Prinsessoja tässä ollaan.”

Jouko Varonen