Täydellisyyden hinta

Eugeniikkaa, rodunjalostusta

Psykologinen trilleri

Peter James: Täydellisyyden hinta, Minerva 2018

Aviopari saa kuulla kuuluvansa siihen kouralliseen maailman ihmisistä, joiden ei olisi koskaan pitänyt mennä naimisiin. Heidän lapsensa tulevat kuolemaan jo leikki-iässä, jos ei aiemmin, tiettyjen geneettisten virheiden vuoksi. Mutta pariskunta haluaa terveenkin lapsen ja tietysti siihen löytyy keino. Mystinen tohtori lupaa muutamalla sadalla tuhannella dollarilla tehdä lapsesta valioyksilön ja poistaa virheelliset geenit ja siinä samalla ( ilman vanhempien lisäpyyntöä) tehdä lapsesta muutenkin arjalaisen ihmelapsen.

No, vaikeuksiahan siitä tulee, kun sotkeudutaan hämäriin rodunjalostuspuuhin, niin kuin konsanaan Hitlerin aikana. Se ei ole nykyisin edes luvallista. Jamesin trilleri kääntyy sekä Simenonilta tuttuun psykologisen trillerin kaavaan, tai jopa Kingin ja Ian Mc Ewanin kauhukaavaan.

Tiiliskiven lukemista auttavat lyhyet ajot. Luvut ovat sivun tai kahden mittaisia. Lukukokemus myös tiivistyy, kun perhe huomaa millaiseen ansaan he ovat menneet. Siinä tulee mukaan masennus ja vaimokin vähät välittää miehensä varoituksista esim. alkoholinkäytön suhteen.

Itse olen kiinnostunut psykologisesta virittelystä enemmän kuin veren roiskeesta. Sen takia lukukokemus oli minulle enemmän kuin mieleen. Tosin tilanne muuttuu psykologisesta jopa kuvottavaksi ja väkivaltaiseksi.  Tiedän, että tällaista eugeniikkaa on todella harrastettu, joten kirjassa on myös totuuspohjaa.

Peter James on tuottoisa kirjailija. Dekkaristina hän on yksi maailman arvostetuimmista. Hänen kirjojaan on myyty maailmalla noin. 18 miljoonaa kappaletta. Kieli on luettavaa, jopa koukuttavaa.

Jouko Varonen