Täysistunto, Timo J. Tuikka

Timo J. Tuikan huumoritykitystä

Opiksihan siitä piti ottaa

Timo J. Tuikka: Täysistunto, helposti sulavia huussitarinoita, Docendo kustannus 2018

Timo J. Tuikka suunnitteli kustantajansa kanssa, että miten hänen lehtipakinoistaan saataisiin kirjana myyvää kamaa. Niinpä pakinat markkinoitiin huussilukemisena. Lyhyemmät pakinat sopivat pienemmällä hädällä pytyllä vieraileville, keskipitkät vähän tuhdinpaa tavaraa tuottaville ja monisivuiset jutut tosi kovasta vatsasta kärsiville. Johan alkoi kassakone kilkattaa.

Huomasin, että Tuikan jutut ovat ihan opettavaisia, vaikka lykkäävätkin huumoria omasta kotipiiristä ja yhteiskunnan naurettavista sekoiluista ihan hengästykseen asti huumoria viljellen. Jokaisella on oma tyylinsä, myös pakinoitsijalla ja huomasin piankin, että kirjailija puhuu paljon järkeä, josta jokaisella on opittavaa.

Tuikka kertoilee ironisesti aurinkoisen perheloman koettelemuksista, aikuistumisen ihmeestä ennen ja nyt, naisten kellistyksestä tunteista puhumalla, isorintaisista naisista paratiisisaarella, omasta tyttärestään ja isän roolista, kilpaurheilun joutavuudesta lapsille, kaukaloväkivallasta jääkiekossa, opiskelun joutavuudesta, suomalaisurheilusta ennen ja nyt, jne…

Kirja on todella hauska ja oivaltava. Juttuja on varmaan kiva nautiskella vaikka kerran viikossa lehdestä ja koukuttua Tuikan tyyliin. Kirjan kokoisena koosteena ne jo vähän tuntuvat väsyttäviltäkin niinkuin entisen lähiöhumoristin jutut kahvimukin ääressä Nesteen huoltamolla. Mutta kas, siihen vaivaan löytyy keino. Huoltamolla pitää sanoa, että pitää tästä lähteä kuntosalille ja Tuikan lukija voi koukkuun jouduttuaan palata asiaan seuraavana päivänä. Niinpä takakansi kolahti minullakin, vanhalla miehellä, yllättävän nopeasti ja ajattelin, että tuollainen tuikka olisi kyllä lahja minkä tahansa huoltamon kahvion ukkoringissä.

Jouko Varonen