Tellervo Koivisto – elämänkerta

Presidentin puoliso vai enemmän?

Vaatimaton Tellervo

Anne Mattsson: Tellervo Koivisto – elämänkerta, Siltala 2017

Elämänkertakirjansa aluksi Tellervo Koivisto tekee asetelmat selviksi. ”Ilman avioliittoa Mauno Koiviston kanssa ei tätä kirjaa suunniteltaisi.” Mauno Koivistokin suhtautuu vähän huumorilla, kun kuulee tulevasta kirjasta ja toteaa: ”Ah, olen naimisissa merkittävän henkilön kanssa.”

Tellervon vähättelevät arviot omasta arvostaan toistuvat kirjassa ja tekevät sen yleisilmeestä hivenen arkisen ja melankolisen. Satakuntalaisena hän ei halua tehdä suurta numeroa itsestään. Toki saadaan jutunjuurta nuorista rakastavaisista, Tellervosta ja Maunosta, jotka elivät aluksi miehen tehtävien vuoksi etäsuhteessa. Tellervo jopa suunnitteli kirjoittavansa päiväkirjaa itsestään Maunolle, mutta kirjeet, joita hän on antanut kirjan toimittajan käyttöön, ovat jotenkin tavanomaisia. Tellervo valitteli jo silloin vaivojaan ja arkisia ongelmiaan. Kirjeet ovat paremminkin kuin sotakirjeenvaihtoa jota suurelta osin käytiin käytännön asioiden hoitamiseksi.

Toki Maunon poliittinen ura toi vaihtelua vaimonkin elämään. Varsinkin presidenttikausillaan vei ”Manu” valtakunnan ensimmäisen naisen mukanaan eri puolille maailmaa. Tellervo tuli myös valituksi eduskuntaan, suurelta osin Arvo Salon sivustatuella.

Kirja ei ole suuri rakkaus- tai paljastuskirja. Parin elämä, josta kirjassa on pyritty karsimaan Maunon osuus mahdollisimman vähiin, oli aika arkista. Ei ollut kohujuttuja. Ruokaostoksillakin käytiin Elannon ruokaliikkeessä. Ja Manun sukkien parsimisesta on tullut jo vitsi. Jokaisesta ihmisestä saa hyvän elämänkerran, jos pääsee sisälle hänen sisimpäänsä. Ehkä tässä kirjassa ovat jo haittana myös Tellervon muistivaikeudet. Iltalehdet repivät otsikoita kirjan sisällöstä mm. Mauno Koiviston vanhuuden vaivojen tiimoilta. Myös Tellervo Koiviston masennuksesta, jolle on kirjassa omistettu luku, oli iltalehdistössä puhetta. Jotenkin vierastin semmoisia juttuja, joissa kerrottiin mm. parin nukkumispuuhista ja Maunon avuttomuudesta ilman vaimoaan.

Kirja on kirjoitettu. Se liittyy ansioituneen elämänkerturin Anne Mattssonin (s. 1973) ”sarjaan”, jossa ovat tätä ennen ilmestyneet elämänkerrat Sylvi Kekkosesta ja Seela Sellasta.

Jouko Varonen

 

Vastaa