Terhi Ruutu: Hoitava sauna, Reseptejä hyvinvointiin, Tammi Kustannus 2021

Jos viina ja sauna ei auta…

Saunaa kehutaan terveelliseksi

Terhi Ruutu: Hoitava sauna, reseptejä hyvinvointiin, Tammi Kustannus 2021

Suomalainen saunoo läpi elämän, ja sauna on niin itsestään selvä osa elämää, että harva miettii saunoessaan edistävänsä hyvinvointiaan ja elävää kulttuuriperintöä.”

Tämä Terhi Ruutu on oikea saunaterapeutti. Hän on innovoinut saunan yhteyteen kokonaisen terveysinstituutin, niin sanoakseni. Saunomiseen kun yhdistyy parhaassa tapauksessa rauhoittuminen, positiivisuus, yhteisöllisyys, viisaus ja nöyryys, elämän ja kehon arvostus, ravinto ja nesteytys, liikunta, jne…

Ennenvanhaan susirajalla hilpaistiin pönttökiukaan löylyjen jälkeen lumihankeen ja sama uudestaan ja uudestaan. Kesällä juosta potallettiin kotirantaan uimaan, ja tietysti monta kertaa.

Vastat tehtiin omasta koivikosta ja laitettiin suolan kanssa kuivumaan vartaalle. Kun vastat sitoi kahden vastan kammitsaan, ne oli helppo viskata liiterin orrelle.

Mutta asiaan. Kirjan tekijä ei olisi saunaterapeutti, ellei esittelisi monia saunomiseen liittyviä terveysniksejä. Hänen firmassaan annetaan saunahoitoja yrttikylvyistä etikkaiseen jalkakylpyyn ja lumipallolla hieronnasta kaalinlehtikääreisiin.

Kirja on taitoltaan rauhallinen ja kuvitustakin on niin, että ihan saa tuntuman saunomiseen ja saunarannan auvoisiin kesäpäiviin. Kylläpä on vaihtoehtoja erilaisiin hoitoihin, syötäviin ja juotaviin ihan hengästykseen asti. Ei olisi ihme jos moinen tiiliskivi palkittaisiin vuoden terveyskirjana, jos semmoista arvonimeä on kirjoille edes keksitty. Syytä olisi.

Tämmöinen julkaisu se avaa perussaunojalle uudenlaisen sfäärin ja nostaa homman ihan eri levelille. Asiatietoa on myös saunomisen oikeista käytännöistä ja jopa siitä, miten voi välttää haittoja, kuten liiallista löylyttelyä tulikuumassa saunassa. Siis rajansa kaikella.

Kiitos kirjasta Terhi Ruutu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen