Terttu Autere: Sen edestään löytää, Karisto Kustannus

Autere punoo nostalgista

Dekkari viipurilaismiljöissä

Terttu Autere: Sen edestään löytää, Karisto Kustannus 2020

No, yleensähän romanttinen proosa koukuttaa helppojen lukukokemusten ystävät. Mutta, entäpä kun Autere yhdistää siihen toisen, jämäkän genren, dekkarivirittelyt.

Tavallisesti maalaiskylään tulee kaupunkilaistyttö, joka pistää paikallisten poikamiesten sydämet nitrojen partaalle. Nyt vain eletään viime vuosisadan alun viipurinostalgioissa kaarisiltoinen ja asioissa, jotka lauluntekijä tiivistää kivasti:

…jos toinen sanoo ei ei ei, toinen heti hem till mei…

Se vaan on vähän sillä tapaa, että kun miehenpuoli, niin kuin tämän romskun apteekkiharjoittelija Elias Sorri, joka on tullut jostakin pistämään naisväen päät humisemaan rakkauden sävelmiä, alkaa sotkemaan kuvioita, niin soppa on valmis. Elias on sitä maata, että hupsistakeikkaa ja rouvan antiikkisänky natisemaan liitoksissaan.

Apteekkari Elsa Hovila ja farmaseutti Hilkka Leikola ovat näkyvin taistelupari, kun puhelias Elias pistää parastaan. Oiva lukuromaani. Kohtapa joudutaan myös selvittelemään murhaa ja sitä rataa. Lääninetsivä Juhani Kuikka, joka on melkoinen ”susikoski” pystyy kyllä selvittelemään vaikeampiakin juttuja kuin ilmiselviä auervaara – syndroomia.

Lukaisin tämänkertaisen juhanikuikka-kirjan melkoisella intensiteetillä. Jopa niin, että vaimo tuli vierelle ja tuumi:

– Mitäs se ukko niin punaisin poskin lueskelee. Lienee taas niitä kirjoja, jotka kertovat iloisista naisista ja vielä iloisemmista miehenpuolista.

Mie siihen, että tää nyt sattuu olemaan dekkarikirja, joista sie et tietämäni mukaan juurikaan välitä. Verta ja suolenpätkiä niissä yleensä esitellään.

Että mitä: Autere on valinnut tämmöisen lukijaystävällisen proosan, jolle löytyy runsain mitoin kohderyhmää. Tietysti odottaisin juohevalta kirjoittajalta myös syventelevää antia, esim. nykyisin niin suosittua elämänkertagenreä.

Kaikhi hyvin. Dekkari jyrää aina, sanoi oma kustantannusjohtajani minulle, kun otettiin huikkaa kahdestaan katamariinissa Kiantajärvellä.

Hirmuinen kankainen tuli omatekoisesta, voi jumankekka.

Jatka Terttu, iloksi suurelle kohderyhmällesi.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen