Terve ruoansulatus

Ruoansulatus kuntoon

Niksejä ja ohjeita

Terve ruoansulatus – hyvinvoinnin avain, Valitut Palat

Ruonsulatuksen merkitys ihmiselle on erittäin tärkeä. Jos ruoansulatus reistaa, on koko elimistö vaarassa. Kun vatsa ei ole kunnossa, koko elämä voi mennä raiteiltaan. Myös henkiset seikat, kuten stressi, vaikuttavat ruuansulatukseen kielteisesti. Tärkeää on myös muistaa terveet elämäntavat, kuten liikunta ja hyvä uni. Ruokatottumukset ovat tietysti etusijalla ja niinpä tämäkin kirja antaa kosolti ohjeita oikean  ruoan suhteen.

Kirja esittelee ruoansulatuselimistön ja puhuu suolistobakteereista, joiden merkitys on avautunut vasta viime aikoina. Kirja käsittelee myös tärkeimmät ruoansulatusvaivat. Useimmat meistä kärsivät jossakin elämänsä vaiheessa ruoansulatusvaivoista ja kolmannekselle suomalaisista vatsavaivat ovat jatkuva, elämänlaatua heikentävä ongelma. Tämä kirja lienee hyvä apu elämäntapaneuvojen ja jopa jokapäiväisten rutiinien suhteen. Niinpä kirjan lukuihin sisältyy mm. Onnistunut vessareissu, Vältä pahat bakteerit, Hyvä uni, Irti stressistä, jne…

Stressaantumista ehkäisevästä ruokavaliosta on annettu tarkemmat ohjeet. Rasvaisia ruokia olisi vältettävä. Sokerit ja muut nopeat hiilihydraatit olisi karsittava pois ruokavaliosta. Helposti sulavat ruoat, kuten kasviskeitot, ovat suotavia. Kuitulisät ja veden juonti ovat hyviä. Kahvin juonti lisää stressihormonien eritystä ja kohottaa verenpainetta. Alkoholi ei ole suotavaa.

Stresinhallinnan keinoja ovat myös säännöllinen syöminen, riittävä lepo ja uni, liikunta, rentoutuminen, joutenolo, hyvät ihmissuhteet, itsensä hemmottelu, luovuus, hyvä aikataulu ja työjärjestys, jne…

Kirjaa voi lukea kahdella tapaa. Joko etsiä siitä itselleen tärkeitä tietoja tai opiskella ruoansulatuksen tärkeitä asioita yleisluontoisesti. Joskus tietysti tullaan ohjeisiin, joita jokainen elämäntapaopas suosittelee, mutta siltä ei kai voi välttyä.

Jouko Varonen

Vastaa