Tex Willer, Flagstaffin suuri vehkeily

Vanha kunnon Tex Willer

Intiaanien kullasta asekauppaan

Tex Willer, Flagstaffin suuri vehkeily, Egmont Kustannus

Muistuipa mieleen Willeriä lukiessa kouluajat maalaiskoulussa. Silloin Texejä tuli postissa vain johtajaopettajan pojille. Minulle tuli Aku Ankka. Vaihtokauppa tietysti rehotti välitunneilla. Texit olivat miehisten poikien lukemistoja, Akut vähän lällyjä poikien mielestä, vaikka raisuja seikkailuja oli Akullakin Roope Ankan hommissa.

Tämä jämäkkä Tex Willer – paketti sitältää kaksi Willerin efektiivistä tarinaa: Flagstaffin suuri vehkeily ja Mies ilman menneisyyttä. Ensinmainitussa kertomuksessa on tietysti ajan hengen mukaan kyse intiaanireservaattiin kohdistuneesta vainosta intiaanien kultien vuoksi. Tex jopa lavastetaan murhamieheksi ja hän joutuu pakkotyölaitokseen. Sillä aikaa Kit Willer puolustaa navajoja kieroa intiaaniasiamiestä ja armeijaa vastaan.

Toisessa tarinassa Tex jahtaa aseiden salakauppiasta. Kit Willer haavoittuu yhteydenotossa ja menettää muistinsa. Hän ajautuu muistinsa menettäneenä uteintiaanien pariin. Pian Kit on jo niin voimissaan, että rakastuu kauniiseen uteintiaanityttöön Kuunkukkaan.

Mitä siis? Mestarillista työtä kuvittajilta ja tekstittäjiltä. Claudio Nizzi ja Claudio Villa ( Mies ilman menneisyyttä) ovat friikeille enemmän kuin tuttuja. Claudio Villan taide on syvälle tunteisiin porautuvaa. Ihmisten ilmeet ja eleet kertovat kuvissa enemmän kuin tuhat sanaa. Kirjan nimitarinan taide on Gianluigi Bonellin ja Erio Nicolón käsilaa.

Näitä juttuja vanha tex-fiikki lueskeli viikkokauden. Paketti on turvallisesti lähes 800-sivuinen, joten siinä riitti taide-elämyksiä.

En tykkää erityisesti veren roiskeesta, kuolevien tuijotuksista, tappamisesta, nyrkkitappeluista, kieroilusta ja intiaanien sorsimisesta. Minulle siitä tulee aina paranoidinen olo ja ahdistus. Mutta sellaista elämä vain on. Aina ei ole tarjolla helppoja idyllejä. Texien huikea mustavalkopiirrosjälki on kuitenkin niin koukuttavaa, että heti kun olin tiiliskiven ahminut, aloitin uudelleen tutkia kuvakieltä.

Jouko Varonen SARV:n jäsen