Tex Willer, Kronikka 66, Egmont Kustannus 2021

Rivollit sauhuavat

Rautatientekoa inkkarien maille ja vähän muutakin

Tex Willer, Kronikka 66, Egmont Kustannus 2021

Sehän lienee silleen, että texit opettavat nuorisolle mm. railakasta ja luovaa kielenkäyttöä, jolla auttavakin koululainen saa kiitettävän kouluaineesta.

Tex ja Carson heittävät lisäksi hirtehistä sananrieskaa, ja sehän kutkuttelee lukijan naurujänteitä. Mitäs sitä turhaa jöröttämään, kun ollaan tekemässä selvää niistä pahiksista, jotka kilpailevat likaisin keinoin rautatien rakentamisesta inkkarien maille.

Texien kuvakieli ja juoni ovat taattua wanhojen taitureiden Gianluigi Bonellin ja Aurelio Galleppinin ( piirrosasu) jälkeä. No mustavalkoasussa näkyy kyllä vähän ajan  hampaan tuomaa rosoisuutta, mutta itse asiassa se vain kiihottaa lukemaan. Mestareita ovat Gianluigi ja Aurelio.

Enpä ala juonipaljastuksiin enempää, kuin että Texillä ja Carsonilla on tietysti toisaalta sydän inkkarien puolella. Sehän on vanha totuus, että inkkarit ajettiin reservaatteihin omilta mailtaan usein epärehellisin keinoin ja armeijankin myötävaikutuksella. Mutta eivät ole inkkaritkaan ihan typeriä taistelupuuhissa. Kyllä siellä luodikot laulavat ja väijytykset toimivat.

Niin että mitä. Suosittelen texejä pojille, jotka ovat jo alkaneet tottua jahtaamaan örkkejä kännyköistään ja menettävät kokonaan kosketuksen wanhoihin kunnon seikkailuihin. Lisäksi näistä sarjiksista oppii miehen mallia, joka nykyisin on hakusessa monissa kodeissa. Kas kun ei sitä aina pehmoilemalla selviä näissä elämän karkeloissa. Tulee monenmoisia haasteita ja sitten niitä tosi haasteita ihan tavallisille perheenisille. Siinäpä pitääkin laittaa kova kovaa vastaan, kuten texeissä tehdään.

Jos perheenisät ovat laiskoja opettamaan poikiaan miesten tavoille, niin tilatkaapa edes pojille vaikka tällaisia opuksia.

Halavattu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen