The Renegades, Luopiotarina

”Kauhukakarasta” ”hiljaiseen poikaan”

Renegades villitsi Suomen

Esa Kuloniemi: Renegades, Luopiotarina, Like-kustannus

Renegades yhtye perustettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1960. Yhtye oli suosionsa huipulla Suomessa 1060 – luvun puolessa välissä, mutta ulkomailla sitä ei juuri noteerattu. Kun yhtye esiintyi Suomessa Yhdysvaltain sisällissodan ratsuväen mukaisissa uniformuissa, se herätti melkoista hysteriaa.

Yhtyeen löysi Suomeen Leo Heinonen. Ensiesiintyminen oli Stockmannin tavaratalossa. Alkutaival ei ollut helppoa Suomessakaan. Mutta Heinosen manageroinnin ansiosta löytyi suomalaisia miellyttävä staili niin pukeutumiseen kuin musiikkiinkin. Cadillac – kappale taisi olla tie menestykseen. Kansa hullaantui, ja sehän tiesi kassakoneen kilinää.

Kuloniemen kirja näyttää yhtyeen tiestä kaiken tarvittavan. Lukijaystävällisenä se kerää varmasti ihastusta myös muissa kuin 60 – lukulaisissa. Itse olen ajatellut poikien ulkonäöstä että siinähän on Beatles – klooni aina kampauksia myöten.

Kirjajärkäle vaatii toki nykynuorisolta viitseliäisyyttä, mutta on muistomerkki kansan villitsijöistä, joita on riittänyt Suomessa myöhemminkin aina Hurriganesista – Dingoon.

Kirja spekuloi myös sitä, miksi esim. Briteissä ei innostuttu tästä yhtyeestä. Kirjan tekijä on saanut vielä autenttisia puheenvuoroja Renegadesin jäseniltä, joista osa on mennyt manan majoille.

Kuvituskin ryydittää kirjan antia melkoisesti. Vielä löytyy niitä wanhoja rokkarifaneja, joille kirja on oletettavasti aarre.

Yhtyeen tulot eivät silti olleet kovin suuria menestykseen verrattuna. Suomalainen bändi sai matkakeikasta keskimäärin 600 markkaa ja Renegades laskutti tonnin ja kahden tonnin väliltä.

Naisväen keskuudessa nämä ”namipalat” olivat tosi suosittuja: Ne naiset huusi kuin sotasotijat ja tunki lavalle. Maaseutujärkkärit oli helisemässä. Ian Mallett oli varsinkin likkojen suursuosikki. Se lymyili aina Grahamin selän takana kun meni autoon.” …

Lueksin kirjaa pyhäpäivän ratoksi ja totesin kerran, että kansansuosio hullaannuttaa paitsi kansan myös yhtyeen jäsenet. Kotielämä menee sekaisin siinä samalla. Megauosio on semmoinen asia vielä nykyisinkin.

Jouko Varonen