Timo Hännikäinen Lihamylly

Kulttuurivaikuttajan mietteitä

Muistelmateos vuosilta 2000 – 2016

Timo Hännikäinen: Lihamylly, Kiuas-kustannus 2017

Timo Hännikäinen tuumii, että yhteiskunta on kuin lihamylly, joka tekee ihmisistä ”yhteiskuntakelpoisia”, siis erilaisia kuin olivat olleet ennen lihamyllyyn joutumistaan. Tällaisella massalla ei ole omia mielipiteitä vaan he ohjautuvat valtavirran mukaan.

Kirja vaikuttaa jutustelulta, jossa on särmää ja tietysti vähän leppoisampaa antia aina Linkolan tapaamisesta muiden kulttuurihenkilöiden anekdoottisiin luonnehdintoihin. Hännikäinen on saanut huutia törkypuheistaan ja samaa linjaa hän jatkaa tässä kirjassa, joka pyrkii myös esittelemään nimeltä henkilöt, joita haukutaan.

Timo Hännikäinen ( s.1979) on suomentaja, kriitikko, esseisti ja runoilija. Hänellä on sanansa sanottavana niin apuraharuletista kuin poliittisista toimittajista. Toisaalta kirjoitukset saavat hivenen vainoharhaisen luonteen, kun puhe kääntyy salaliittoon, joka on perustettu häntä vastaan. Mene ja tiedä, jos Hännikäisen sapekkuus ja yhteiskuntakriittinen suhtautuminen olisi poikinut joissakin piireissä tällaistakin käytöstä.

Hännikäisella on varmaan omat ystävänsä, jotka ahmaisevat hänen tekstinsä välittömästi, kun se on tullut julkisuuteen. Itse tunnistin hänen nimensä ensimmäistä kertaa, kun sain käsiini tämän teoksen. Vihapuheilla ei lopultakaan päästä hyvin pitkälle ja suoranainen herjaus saa aikaan tietysti uutta vihaa, joka voi näkyä ns. yhteiskuntakelpoisten toimittajien suhtautumisessa ja toimenpiteissä noin yleensä ottaen.

Hännikäinen jaksaa hyökätä kulttuurielämän mädännäisyyttä, journalistien omahyväisyyttä, sekä julkisuuden ja politiikan lihamyllyjä vastaan. Hänen mielipiteensä ovat niin palavia, että moni jättää ne peloissaan omaan arvoonsa ja haluaa maltillisempaa lähestymistapaa.

Erottamistaan Savukeidas-kustantamolta hän kommentoi mm. seuraavasti: ”Vaikka pitkän yhteistyön katkeaminen oli minulle aluksi kova isku, tunsin itsekin helpotusta. Vahvat persoonallisuudet kykenevät harvoin liittoutumaan pysyvästi”…

Jotkut ovat taistelijaluonteita. Toiset mukautuvat ”lihamyllyihin” ja heistä ei tule julkista riistaa, vaan veikkoja, joille julkisuus on myönteinen, julkisuus kun tykkää niistä, jotka ulvovat sutena susien mukana, eivätkä herjaa liikaa. ”

Jouko Varonen

 

Vastaa