Timo Parvela: Ella ja kaverit autiosaarella, Tammi Kustannus 2022

Oivaltavaa, humoristista

Opettaja tuntee lapset

Timo Parvela: Ella ja kaverit autiosaarella, kuvitus Anni Nykänen, Tammi Kustannus 2022

No, opettaja ja lapset lähtevät luontoretkelle, joka Parvelan mielikuvituksen ja lapsituntemuksen, sekä huumorin myötä muodostuu autiosaariseikkailuksi.

Kas kun saarelle johtava silta rojahtaa tulvan mukana veteen, ja retkeläisillä ei ole poispääsyä saarelta.

Siinäpä moneen kertaan lastenkirjoistaan palkittu ja ulkomailla arvostettu kirjailija-opettaja pistää parastaan, loihtii uhkakuvia ja huumoria, sekä koululasten rikasta mielikuvitusta.

Mutta, kumma kyllä, lasten oivallusten takana kajastaa vitsikkyyden lisäksi myös arkista totta ja orientoitumista tilanteeseen.

Opettajakin saa leikillistä huutia Parvelan tyylin tuntien. Kun vielä tulee mukaan kauheita karhuja, jotka ovat oudon kesyn tuntuisia niin sopan ainekset alkavat olla koossa.

Mitäs muuta kuin kliimaksien ja verbaalijippojen kautta kohti loppuidylliä, jota lasten seikkailukirjoilta vaaditaan.

On se melkoinen taikasormi tuo kansankynttilä-Parvela, kun hän saa kaiken koskettamansa muodostumaan kullaksi.

Hänen verbalistiikkansa on välillä melkoista tajunnanvirtaa, mutta lapsia kiinnostava säie pysyy vaikka mielikuvitusta olisi käytelty toden teolla.

Siinä näyttää olevan se jokin, joka muodostuu lapsen aivoitusten ja huumorin tuntemuksesta. Eikä Parvela koskaan sorru ylilyönteihin. Eihän sitä nyt semmoista opettajalta voi lipsahtaa.

Pidin kirjasta. Nauraa hihittelin, kuten luultavasti lapset ja vanhemmat Parvelan teksteihin tutustuessaan. Koukussahan sitä ollaan tukevasti ja odotetaan taas uutta parvelaa luettavaksi hiirenkorville.

Kiitos hyvästä mielestä Timo

JoukoVaronen

SARV:n jäsen