Timo Parvela: Ella ja Pate, Tammi Kustannus

Villikot Ella ja Pate

Niin sitä opea taas viedään ”remonttiin”

Timo Parvela: Ella ja Pate, kuvitus Mervi Lindman, Tammi Kustannus 2021

No Ella ja Pate ovat laisiaan. Varsinkin Pate on aina suuna ja päänä. Ope on saanut ”hoidosta” helmiketjun, jota aina näpelöi kiivaasti, kun Pate kyselee vaikeita.

Tykkäsin tästä opettavaisesta kirjasta, jossa opettajien loppuunpalaminenkin käsitellään hersyvän huumorin säestyksellä.

…” – Ovatko nuo sinun luokkasi parhaat? rehtori kysyi opettajalta osoittaen sormellaan minua ja Patea. – Aivan terävimntä huippua, vakuutti opettaja ja siirsi kolme keltaista ja yhden ruskean helmen nauhassa eteenpäin. Hetken mietittyään hän siirsi kuitenkin ruskean helmen takaisin”…

Tässä kirjassa on oivaltava huumori kohillaan mitä tulee kouluelämään, etenkin ala-asteen vekaroihin ja opettajiin. Rehtori on tietysti luku sinänsä.

Mikäli itse muistan oikein, oli rehtorilla tapana simputtaa keväisin, kun koulun sisäiset jännitteet olivat suurimmillaan ja homma alkoi eskaloitua. Ja niinhän siinä kävi taas, ties monennenko kerran, että joku ope otettiin silmätikuksi ja hänet vietiin lopulta kallonkutistajalle.

Itselleni alaluokkien opetus oli elämäni ihaninta aikaa. Siinä piti vain ottaa luovuus mukaan, eikä ajatella aina pisatuloksia. Niinpä yksi porukasta nousi myöhemmin suomalaisen elokuvan päätähdeksi ja toinen huilistiksi, joka eurooppalaisella mittapuulla on terävintä kärkeä. Kirjailijoita tuli useita.Ja tuli eräs jounihynynen.

Kirja on ansainnut kannessaan olevan klassikkonimityksen. Parvela on pistänyt parastaan, eikä ole unohtanut loppuylläriä ja -idylliä.

Se on sitten excellent ++ ilman muuta, sanoo wanha koulunjohtaja ja vararehtori, myöhemmin kriitikonrenttu ja nuortenkirjailija.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen