Timo Parvela: Etäkaverit etäkoulussa, Tammi Kustannus 2021

Parvela kietaisi Korona-ajasta

Koulussa tapahtuu hemmetin paljon

Timo Parvela / Anni Nykänen: Etäkaverit etäkoulussa, Tammi Kustannus

Turhaapa sitä nykyaikana odottelee lastenkirjojen kuvittajiksi semmoisia taitureita kuin Martta Wendelin, Maija Karma, Tove Jansson, tai vaikkapa iki-ihana Rudolf Koivu. Nyt halutaan särkeä idyllejä ja kuvitus on aikamoista sekasotkua.

Mutta nykylapsiinhan semmoinen uppoaa kuin se kuuluisa kuuma veitsi voihin. Nykyperheiden elämä on hektistä ja lastenkirjojen huumorin pitää myötäillä aikaansa. Ennenvanhaan oli vielä maalaisidyllejä ja edellisten klassikoiden oli helppo saada kuviin luontoharmoniaa tai perheidylliä.

Parvela on sukeltanut Korona-aikaan ja jopa lasten ahdistuksiin tämän pahan peikon uhatessa. Siksi huumorikin on osaltaan ahdistunutta palapeliä. Mutta kyllä lapsilla huumorin kipinä säilyy näissäkin olosuhteissa ja kirjasta tulee semmoisen vapauttavan huumorin tuoma stressihoito.

Tietysti kirjasta valtaosan haukkaa nykyisen televioviihteen mukailu. On monenmoista kisaa joissa osa putoaa ja osa jää loppuhuipentumaan asti kamppailemaan. Ennen vanhaan luin Turvallisia pertsoja ja kiluja, nuorten toivekirjastoja, sulkasarjaa ja vilahtipa koulukirjastosta kassiin melkoisen jännitteinen Välskärin kertomuksia, kun johtajaopettaja tuumi meille kymmenen korvissa oleville, että sitä kirjaa ei kannata lukea jos on heikkohermoinen.

Niin, että mitä. Parvela on takuuvarma nykyajan lasten tuntemusten tulkki. Ja itseasiassa on tosi hieno asia, että suosikkikirjailijat stimuloivat lapsia kirjojen pariin. Kirjastonhoitaja tuumi minulle, että vanhat juonikirjat eivät kovinkaan paljon lapsia kiinnosta, klassikotkin jäävät hyllyyn pölyttymään. Tarvitaan hektistä viihdettä ja nokkelaa huumoria.

Aina varma keino on naureksia auktoriteeteille ja opettajat ovat kautta aikan olleet tämmöiseen sopivia kohteita.

Että lukekaa kirjoja lapset. Se on tärkeää.

Jukuravita.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen