Timo Sandberg: Kostonkierre, Karisto Kustannus 2020

Sandberg tykittää jo viidettä Kekki-sarjassa

Sota-ajan jännitteet eskaloituvat

Timo Sandberg: Kostonkierre, Karisto 2020

Sota-ajalta on kerrottu monta tarinaa. Kansa ei unohda pettureita. Yksilötasollakin taistellaan välirauhan aikana. Työnjohtaja Hovi päästetään päiviltä kuten myös iloluontoinen Saaga. Näyttää siltä, että he ovat liipaisseet liian läheltä arkoja puna-valko – miinakenttiä.

Sandberg on johdatellut historiaan perustuvan Kekki-sarjansa jo tähän viidenteen osaan. Siitähän se härdelli syntyy, kun sirpakkana tyttönä tunnettu Saaga Ahola saa kalmankyydin ja moni mies tietysti tuntee piston sydämen puolella.

Nykyiset jännitteet ja riitelyt ovat hyttysen tuhnu sota-ajan vainoharhaisten kostajaisten rinnalla. Niinpä Kekki saa selvitettäväksi todella kuumia perunoita. Tuskinpa niitä puna-valko – ja käpykaartiasetelmia on vieläkään kunnolla unohdettu. Siitä sitä sopii Sandbergin heittää rikosproosaa.

Monet vannoutuneet Sandberg – fanit, joita kyllä tunnen, odottavat hänen dekkareitaan kuin se entinen maatalon poika suutarin tuloa taloon tekemään roimuvarsilapikkaita. Mutta suutarit sikseen. Homma hoituu Sandbergilta, ihan mallikkaasti. Tämähän sopii taannoiselle johtolanka-voittajalle ( Mustamäki).

Mitäs sitä joutavaa tasoa laskemaan, vaikka joskus on havaittavissa semmoistakin, että napakan esikoisen jälkeen tulee sitten muutama kirja silkkoa, tai sitten koko loppu-ura.

No dekkarintekijöillä on siitä kiva duuni, että kansa ei kyllästy veren makuun ja maukkaisiin juonenkulkuihin. Entinen kustantajani sanoi minulle, 24 kaupallista julkaisseelle, että jospa Jouko alkaisit tehdä dekkareita. Niillä se kassakone kilkattaa.

Mutta asiaan. Tämänkertainen aihepiiri on todella rankkaa virittelyä stimuloiva ja Sandberg kyllä käyttää teemat ja juonet hyväkseen sataprosenttisesti. Ei siinä antisankareita ja irvailuja tarvita, vaan ihan jämäkkää, totisenoloista vientiä, niin kuin entisellä peräkammarinpojalla Öllölän lavalla, naistentansseissa.

Olokeettepa hyvät, sanoo Timo varmaan.

Syksyn menestys on taas tehtailtu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen