Toivon ja valon lauluja, 4 CD Boxi, Valitut Palat 2019

Taivaan porteilla

Musiikki tarjoaa lohtua ja iloa

Toivon ja valon lauluja, 4 CD Boxi, Valitut Palat 2019

Jumala rakastaa maailmaa, Olen kuullut on kaupunki tuolla, Kotikirkkoni, Oi Herra jos mä matkamies maan, Onpa taivaassa tarjonna lapsillekin, Sun kätes Herra voimakkaan, Päivä vain ja hetki kerrallansa, Herra kädelläsi, Sua kohti herrani, Oi muistatko vielä sen virren, Suojelusenkeli, Kiitos sulle Jumalani…

Jo ensimmäisen levyn lauluista tulee kuulijalle mieleen monta muistoa. Titanic-laivan upotessa lauloivat matkustajat laivan orkesterin säestyksellä ( Nearer My God To Thee) eli Sua kohti Herrani.

Istuin Lappeen kirkossa, kun Kari Tapio lauloi viimeisiä keikkojaan ja esitti vaikuttavasti Olen kuullut on kaupunki tuolla. Välillä piti Karin istahtaa lepäämään, mutta mitäpä tuosta.

Koululaisille oli mieluinen laulu Onpa taivaassa tarjonna lapsillekin. Sitäkin lauloimme luokkani kanssa piano- ja kitarasäestyksellä kevään kynnyksellä. Joskus läksimme luontoonkin kitaran kanssa, istuimme kivillä ja nautimme samalla lintujen konserteista.

Lalujen esittäjäskaala on jokaisessa levyssä taattua kotimaista parhaimmistoa. Niinpä mukana ovat mm. : Loiri, Edelmann, Kuoppamäki, Fredi, Grön, Hallikainen, Ekola, Klimenko, Kaunisto, Petri Laaksonen, Tuure Kilpeläinen, Carola, Riki Sorsa, jne jne…

Tällainen kokoelma painuu rauhoittavana rinnan vasemmalle puolelle vääjäämättömästi. Kuuntelin lauluja sunnuntaipäivän lepohetkillä. Ulkona oli yksi kevään harvoista sadepäivistä. Luonto sai sateesta virvoitusta ja minä näistä iki-ihanista nostalgioista.

Viime vuosina on suomalaisia viihdetaiteilijoita kuultu enenevässä määrin kirkkokonserteissa. Itse olen tällaistenkin tilaisuuksien ystävä. Loirit ja Grönit on tullut nautittua useampaan kertaan vaimon kanssa.

Tämä kokoelma on suuri kulttuuriteko. Uskonnollisen musiikin taltioiminen on tietysti riskaabelia, mutta levyt löytävät varmasti kohderyhmänsä, koska kirkollinen musiikki ja sen ääressä hiljentyminen kuuluvat pehmeisiin ja psyykeä hoitaviin asioihin.

Nämä arvot ovat nousseet yhä tärkeämmiksi nykyisenä, hektisenä aikana. On ollut puhetta myös vanhusten hoidon puutteista. Siitä vain levy soimaan vanhainkodin oleskeluhuoneen pöydälle kukkamaljakon viereen. Kukaan ei varmaan pane vastaan pientä hartaushetkeä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen