Tommi Saarela, On elämä laulu, Esa Niemisen Tarina, Otava Kustannus

Peruspositiivinen Esa Nieminen

Isä jo päästätteli huumoria, että heikompaa hirvitti

Tommi Saarela: On elämä laulu: Esa Niemisen tarina, Otava Kustannus 2022

No olihan sitä gurulla musiikkiuraa jo koulupoikana. Opettaja oli mielissään, kun Esa osasi soittaa ja laulaa nuotista. Mietti varmaan, että oliskohan mahdollista antaa todistukseen musiikista 11.

Siinäpä sitä nuorena jo innostuttiin lähtemään musiikkiuralle ja Sibikseen. Isä olisi kyllä toivonut vakaampaa ammattia, mutta minkäs teet.

Sitten vähitellen ikävuosia karttui ja tuottaja-Nieminen suunnitteli ja sävelsi levyjä lupaaville laulajille, kuten Katri Helenalle, Paula Koivuniemelle, Reijo Taipaleelle, jne jne…

Joku tuskastuikin Niemisen ” yksi hitti levyllä” – tyyliin ja taisipa yhteistyö loppua impulsiivisen Paula Koivuniemenkin aloittesta.

Löytyi sentään musiikkiteatteria, tv:n viihdemuusikon töitä jne… Esa oli nimittäin arvostettu musiikkipiireissä ja tunnisti heti uudet musiikkisuuntaukset. Hän se oli näkemässä, kun wanhan kansan säveltäjäguru Topi Kärkikin joutui myöntämään että nuoriso ei enää digannut Tapio Rautavaaraa ja Rillumarei-äänitteitä. Rautalankamusiikkikin oli hiinä ja hiinä.

Hyvä kirjahan tämä. Esalla oli näpissään koko Suomen kevyen musiikin kirjo. Televisiossakin hän esiintyi  kuin kala vedessä, vaikka minkämoiset irokeesipoitsut yrittivät kertalaakista huipulle.

Anekdoottejakin riittää mukavasti. Sehän se saa lukijan innostuaan ja päättämään elämänkerturin sepustukset vasta kun isä tulee sängyn viereen ja vähän silittelee poskea karvaisella kämmenellään.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen