Tuhannen ja yhden iskun tarinat, Docendo-Kustannus 2021

Kivoja tekstejä ja taiteellista kuva-antia

Mestaruusvöitä ja nyrkkeilyn arkea

Saku Schildt/Sami Lommi/Jussi Talvitie: Tuhannen ja yhden iskun tarinat, Docendo-kustannus 2021

…”Kun amatöörinä harjoittelin isän kanssa, alkoivat loppuvaiheessa hermot mennä. Elämä meni sellaiseksi, ettei nyrkkeily loppunut koskaan. Kotonakin pyöri televisiossa joku Muhammad Alin ottelu ja isä kehotti katsomaan, mitä siinä nyrkkeilijät tekevät. Jos salilla oli jostakin syystä huono fiilis, isän ei tarvinnut sanoa kuin yksi väärä sana, niin hermoni menivät tyystin.”… (Robert Helenius)

Anekdootteja tässä nyrkkeilykirjassa on kivasti ja kuvatallenteita niin isoista kuin pienemmistä otteluista. Ja kuva-anti – herran jestas. Tummennetut ja öljystä kiiltelevät kamppailu-urheilijat on kuvattu vähintäänkin taiteellisesti ja raffisti. Mutta niinhän pitääkin olla. Mitäpä sitä turpiin mätkimistä kaunistelemaan joutavilla pehmennyksillä.

Toisaalta kuvia on ihan hengästykseen asti ja osan niistä julkaisua olisi pitänyt miettiä jo suttuisuuden takia.

Joku nytkkeilijäsuuruus kysäisi aloittelijalta:  ”Pelkäätkö iskuja? Jos pelkäät niin parempi valita joku toinen urheilulaji.”

Sehän on silleen, että lujan iskun jälkeen huonommalla itsetunnolla varustettu hemmo menee pehmoiseksi ja pelokkaaksi vastaanottajaksi, mutta tosi kykyyn, napakka tälli vaikuttaa siten, että hänestä tulee viisi kertaa ärhäkämpi kuin ennen huojuttavaa tujausta leukaperiin.

Kirja oli todella kiva kokemus ja tietysti eniten tuo kulissien takainen problematiikka ja nyrkkeilijöiden omat anekdootit ( niitä on riittävästi ja hyviä) saavat lukijan koukkuun.

Eipä tässä omia subjektiisia kantoja viitsi esitellä moiseen mätkimiseen. Kuvista tuli mieleen papa Hemingway ja hänen väkivallan kauneutta ihannoiva tyylinsä.

Kaikkea hyvää maamme nuorille kyvyille nyt, kun uutta verta kaivataan kehiin.

Excellet – arvosanalla lähden tämän kirjan kanssa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen