Tulevaisuus kuuluu bingoemännille, Into Kustannus

Tommi Takkusen mainioita novelleja

Mielteitä, arjen sattumuksia

Tommi Takkunen: Tulevaisuus kuuluu bingoemännille, Into-kustannus 2019

He matkustivat hiljaisuudessa. Markus pohti mielessään asuntovaunun vinoutuneessa jätemaailmassa kirjoitettua muistikirjaa ja sen sisältämiä viisauksia. Tai hulluuksia. Olisi ollut kiinnostavaa päästä lukemaan muistiinpanoja, vaikka tuskin ne mitään oivalluksia sisälsivät. Pelkkää tajunnanvirtaa todennäköisimmin.”

Kulkumiehen koira alkaa näyttää omalta, jo haudatulta hauvelilta. Nuoren rakkauden karikot, kun nainen kohtelee poikaa kuin ovimattoa,  ja keskittyminen opiskeluunkin on katkolla. Isän löytyminen kadun tallaajien joukosta. Epävakaa strippailijatyttö osautuu pojan kaveriksi. Parisuhteen alkamiset ja päättymiset lopputilintekoineen. Kun Nella-koirasta eroaminen on vaikeaa ja jättää ikuiset, koirankokoiset muistot.

Että mitä. Tommi Takkunen on taitava kertoja. Ihan huomasin puristavani kirjaa kuin aarretta myöhäisinä illan tunteina.

Takkunen kertoo juuri sellaisista asioista, joita me useimmat koemme elämäntaipaleella. Vaikeatkin asiat pitää käsitellä. Takkusen novellit auttavat lukijaa kivasti samaistumisefekteillään.

Ei mitään helppohintaista proosaa. Takkunen kouraisee lukijaa usein ihan syvimmistä pohjavirroista. Hänellä on tapana edetä helposta ja lukijaystävällisestä vaikeampaan antiin, jopa mystiseltä vaikuttavaan. Joskus käy ihossa ihan tietynlainen värähtely, kun huomaa, miten läheltä juttu liippaa omaa todellisuutta.

Takkunen on opiskellut Turun Yliopostossa luovaa kirjoittamista. Esikoinen on vähintäänkin lupaava, ei mikään haukkapala. Toki lukuproosan helpohkoja aineksia on mukana, mutta  helppous viittoo usein tietä tosi kiinnostaviin pohdintoihin.

Kiitos oivallisesta kirjasta, Tommi.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen