Tulos tai ulos, Sipilän pääministerikausi, WSOY Kustannus

Sote-mies syynissä

Keskustan täsmäohjus nimeltä Sipilä

Risto Uimonen: Tulos tai ulos, Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi, WSOY Kustannus

Jos toden sanon, niin ikääntyvä kriitikonrenttu vähän pelkäsi niitä palveluseteleitä, valinnanvapautta, maakuntauudistusta, kikyä ja muita hassutuksia, joilla ruman kesäparran viimeiseksi toivokseen kasvattanut Sipilä pelotteli kansaa. Ei olisi pitänyt moista partaturaa mennä EU:hun esittelemään. Viimeinenkin uskottavuus suomalaisiin meni herrapiireissä sen siliän tien.

Mutta asiaan. Kirja on tuttua kertomaa lähihistoriasta. Lueskelin sitä, kun olen ollut keskustan mies, vaikkakin jo nuoruudesta Paavo Väyrysen ja Kekkosen kannattaja. Paavo  on yhä selkeäsanainen ja salonkikelpoinen ulkonäöltäänkin. Paavon kauhuskenaariot esim. EU:n suhteen ovat toteutuneet millilleen. Muut poliittiset nykyvaikuttajat ovat mielestäni olleet niitä UKK:n mainitsemia saatanan tunareita.

Kirjassa on viljalti ja Sipilä-myönteisesti käsitelty kaikki ns. suuret ja viisaat ideat joista tuli yksi toisensa jälkeen toimimattomia torsoja. No keskusta tietysti oli innoissaan, kun pääministeriksi valittiin vahvassa nousussa oleva täsmäohjus, joka palauttaisi puolueen sille kuuluvaan arvoon.

Minusta se perussuomalaisten hajottaminen ja sinisten surkea taival ministeritasolla oli kansalle semmoinen näyttö maan superjohdon tasolta, että selväjärkinen suomalainen äänesti jaloillaan ja nosti sitkeästi puolueessaan pysyneet ja takkia kääntämättömät perussuomalaiset arvoon arvaamattomaan. Mutta mitä tekee valtion johto.

Eipä ainakaan kuuntele kansan ääntä. Vihaavat tohtorismies Jussi Halla-Ahoa, vaikka hänen puolueensa on nykyisin rökälejohdossa ja kansan mittaamattomassa suosiossa. Minusta Jussi on selkeäsanainen ja hillitty mies, käytökseltään tosi fiksu niin kuin tohtoritasolle kuuluukin.

Että mitä. Kirjasta löytyy mm. Sipilän hallituskaartin, Soini, Orpo, Terho, esittelyt ja paljon spekulaatioita. Mutta ikiliikkujoiden rakentajaksi mainittua Sipilää kansa ei erityisemmin arvosta. Nykypolitiikka tietysti kiinnostaa lukijaa, vaikka se olisikin edesmenneen kunnon pressan, Urkin, mielestä joutavaa paskan jauhantaa. Siteeraisinkin erään railakkaan sahurin ja nykyisen EU-edustajan lausuntoa EU:sta luonnehtimaan myös Sipilän kauden hallituksen puuhia: ”Tuolla ne näyttävät kieroilevan toisilleen.” Semmoisessa kansan paras helposti unohtuu vaikka tilipussi pysyy pulleana.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen