Tuntematon Kimi Räikkönen, Siltala Kustannus

Runollisesti Räikkösestä

Tuokiokuvia Jäämiehen elämästä

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen, Siltala Kustannus, 2018

Kari Hotakainen ei ole elämänkerturi. Hän on runoilija ja taiteilija. Kimi Räikkösestä tehty kirja on aito juuri sen takia, että se ei ole tavallinen elämänkerta. Eikä nuori mies, elämänsä parhaita vuosia elävä, toki tarvitse  mitään monumentteja.

Hotakainen viivähtää nauhoittimen kanssa Räikkösen luona ja tavoittaa myös kodin tunnelmia. Kimi rakastaa selkeästi oloa kotonaan. Vähäpuheinen mies muuttuu puheliaaksi ja leikkisäksi perheenisäksi.

Rahaa on rankasti ja tietysti sitä on jaeltu myös yökerhoihin ja kosteisiin bileisiin. Joku tarjoilijakin koki formulatähden käytöksen vähemmän kunnioittavaksi ja siitäpä lehdistö nosti oitis kohun.

Kimin vaiheet. Lapsena ja nuorena hänellä oli lukihäiriö ja puhe viivästyi kolmivuotiaaksi asti. Homma ei kuitenkaan ollut millään lailla lääketieteellisesti akuuttia. Taisi puhe jäädä vain kaasujalan alle ja that´s it.

Kiinnostuin Hotakaisen tavasta lähestyä formulatähden todellisuutta. Toisaalta runollisuudessa tulee maneerien vaara. Hotakainen rakastaa luetteloita, joita suomalaiset kärkikirjaijat joskus viljelevät. Vaikka luettelot sisältävät luovuutta, ne joskus toistuessaan alkavat väsyttää.

Itse tyyli sinällään on manerisoitunutta. Välillä tuli ihan ikävä wanhan tyylin elämänkertoja, jotka sisältävät paljon kivoja anekdoootteja ja vähemmän kulturellia kerrontataidetta.

Kirja on mainio. En nyt nostaisi sitä aivan Hotakaisen kärkikirjojen rinnalle. Hotakainen on toki vahvasti palkittu ja käännetty kirjailija. Mutta mielestäni ei lähde tv:n ruudussa näkyvä hotakainen, joka pistää puolikeveitä sukkeluuksia ja on niin gurua niin gurua. Kirjaa lukiessa löydän Hotakaisen melkeinpä selkeämpänä kuin Räikkösen.

Kimi jää tämänkin lukukokemuksen jälkeen tuntemattomaksi. Eihän sitä voi kaikille hotakaisille sisintään levitellä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen

 

 

 

´