Tuoretta maalia taidenäyttely, Lappeenrannan Taidemuseo

Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttely Lappeenrannan taidemuseo 19.1. – 28.4.2019

Käväisin Lappeenrannan taidemuseon tuoretta maalia Lappeenrannassa – näyttelyssä pikapäin. Olin juuri ollut metsän peitossa mm. kuvaamassa pikkutikkaa, jota on enää 5000 paria Suomessa. Jos aasinsillan vetäisin tähän näyttelyyn, niin näyttääpä kunnon ammattitaitokin olevan hakusessa nuorten taidemaalarien näyttöjen valossa.

Oli toki potentiaalejakin kykyjä, kuten moderneihin kliseisiin sortumaton Riikka Lenkkeri, jonka työt herättivät minussa, kriitikossa ja kirjailijassa, luovuuden ikiaikaisen kipinän ja peilasivat eriarvoisuuteen sortuvaa aikaamme todella kipeästi. Rivien välissä, jos ilmaus kuvataiteessa sallitaan, nousee hänen töissään esille mm. nuorison angsti ja ahdistus, josta pelastaa vain rakkaus ja läheisyys, jos sitä edes heille suodaan.

Nykyisin on taiteilijan homma enemmänkin työvoimatoimiston kaavakkeiden täyttämistä ja puhelimessa anoskelua. Leipäjonon näkymiä on ikuistanut Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävään omalla naiivilla tyylillään myös Helena Laine.

Jos nyt toden sanon, niin näyttely ei oikein stimuloinut minua. Pitäisi löytyä enemmän särmää nykyaikana eikä vain yksityisiä kalpeita abstraktioita tai muuten triviaaleja toteutuksia.

Näyttely tuli käytyä läpi. Menin purkamaan tietokoneelle napsiamiani auringonpaisteisia kuvia pikkutikasta, Luojan taideteoksesta.

Itse asiassa suosittelisin nuorille taidemaalareille luontoa taiteensa innoittajaksi. Luovuus tulee luonnosta kylkiäisenä ja tietysti myös elämänvoima.

Tämä näyttely on lanseerattu Lappeenrannan taidemuseoon Taidemaalariliiton jäsenten töistä. Vastaava Tuoretta maalia – näyttely on nähty myös ( tosin eri teoksilla) Lahdessa. Eiköhän potentiaaleja taiteilijoita löytyisi myös niistä, jotka eivät kuulu liittoihin. Lappeenrannan taidemuseossa on nähty innostavampiakin näyttelyitä. Tämä kooste jäi vähän aneemiseksi. Myös museon henkilökunnan osuus oli omiaan masentamaan näyttelyssä kävijää. Täytyisi heittää luovuutta ja iloa peliin silläkin työsaralla.

Onko taloudellinen ahdinko vienyt nuorilta taiteilijoilta puhdin?  Tsemppiä vain vaativampiin esillepanoihin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen

Riikka Lenkkeri:

Nukkuva pari