Tuula Nieminen: Saksitanssi, Risto Helinin ihmeellinen elämä, Tammi Kustannus

Pohjoismainen habitus ja rautainen ammattitaito

Balettitansijasta kansainväliseksi meikkitaiteilijaksi

Tuula Nieminen: Saksitanssi, Risto Helinin ihmeellinen elämä, Tammi-kustannus 2022


Siinähän sitä on tullut tuttuja kerrakseen. Elokuvatähdet ja maailman kauneimmat naiset kun jonottivat Helinin käsiteltäväksi.

…”Risto kiiruhti puhelimeen ja kuuli, että kyseessä oli hätätilanne. Head hunterit olivat asialla, sillä Elizabeth Taylorin (1932-2011) meikkaaja oli irtisanoutunut ja jättänyt tähden pulaan vaikka tällä oli juuri alkamassa tiedotustilaisuus. Meikkaajan pitäisi heti paikalla lentää New Yorkiin. Tähti oli kasvot paljaina hotellissa ja odotti pelastajaa ennen pr tapahtumaa.”…

…” Presidentti Urho Kekkonen tiedettiin Maaran ihailijaksi, ja hän istui usein katsomossa kun Marianna Rumjantseva tanssi Bulevardilla oopperatalon lavalla”…

Meikkitaiteilija Risto Helin ajatteli urakseen balettitanssijaa, ja saikin monia tärkeitä rooleja. Mutta hän oli menevää sorttia, ei tyytynyt toistamaan samoja tanssikuvioita. Piti mennä eikä meinata. Maapalloa tuli kierretyksi ja ystäviä hankituksi.

Ja lopulta sitten huippumeikkaaja perusti oman firman koti-Suomeen. Eeva Ahtisaarestakin tuli hänen vakioasiakkaansa.

Kirjassa puututaan lapsuuden kuvioihin ja asioihin, jotka sytyttivät kipinän ja palon nuorukaisessa. No, hän oli vaalea viikinki, joten kelpasi ulkoisestikin maailman kauneimmille naisille. Ja se sanan taito, jota tarvitaan sosiaalisten kontaktien luomiseen, oli myös hallussa. Tuli opiskeltua espanjan kielikin tuossa tuokiossa.

Hyvä kirja ja kronoginen, jos nyt meikkitaiteilijan elämä onkin vähemmän järjestelmällistä. Piti lennellä ympäri maailmaa ja olla valmis vaikka elokuvatähtien vaateliaisiin toivomuksiin.

Mutta ainahan Risto selvisi. Maine oli kulkenut edellä. Siinäpä sitä lueksin iltapäivän kirjaa todella kaiken kokeneesta miehestä. Kuvadokumentteja ja anekdootteja on kivasti. Sehän se friskaa ja motivoi lukijaa.

Kiitosta vain. Ihan siisti ja turvallinen kirja.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen