Tuuve Aro: Kalasatama, WSOY Kustannus

Tuuve Aro jyrää perinteisyyden

Railakas kirja, joka hiertää sovinnaisia

Tuuve Aro: Kalasatama, WSOY 2020

En kävisi tytöttelemään, mutta nyt näyttää olevan kyseessä semmoinen leidi, joka pistää sukupuoliarvot ja normaaliksi määritellyn käyttäytymisen lattian rakoon.

No, nuorena pitää olla kriittinen ja etenkin romaanille särmä on vain hyväksi. Kuka sitä nyt joutavia romanttisia pelleilyjä haluaisi lukea. Ei kukaan. Mutta kun tytöt pistävät kirjassa ”läpsyn läpsyn” railakkaasti, niin johan pitäisi laittaa jääpuikko tiettyyn paikkaan, että homma rauhoittuisi.

Mutta asiaan. Tuuve Aro lienee kannuksensa ansainnut.

Tosiasiassa mielipiteet ovat kääntyneet myönteisiksi lesboille ja multi-persoonille jo ajat sitten. Mitäpä tuossa ihmettelemistä.

Menneet olivat ne ajat jolloin mielisairaalan käynyt savustettiin ulos niin sosiaalisesta kanssakäymisestä kuin järkeviksi rankatuista keskusteluista. Naisilla on tietysti se metoo, johon he voivat vedota, jos tiukille ottaa.

Mutta miehilläpä ei ole. Jos nainen heittäytyy parisuhteessa hankalaksi niin ”puupää-auto” miehelle riittää. Naista uskovat kaikki.

Tuuve Aro on kahtalainen kirjailija. Sekä pliisu, stereotypioita heittelevä, tautologinen, tautonominen, kliseinen ja populaari, että koskettava ja lukijaa koukuttava. Annetaanpa tekstinäyte joutessaan:

…”Kuinka naiset voivat pitää riman niin järkyttävän alhaalla? Jos he ovat sinkkuja , he piiskaavat itseään, he tyytyvät murusiin jotka tarttuvat kurkkuun, he ottavat auliisti vastaan kaikki iskut, heidän itsetuntonsa rapistuu silmissä…Jos he ovat parisuhteessa, he kertovat, että ”miehet ovat kuin koirat”, ne tulee kouluttaa sitäsiisteiksi ja joskus se onnistuu paremmin kuin toiste…Yhteiselo muuttuu hiljaiseksi epätoivoksi tai äänekkääksi asemasodaksi, jonka pelinappuloiksi päätyvä jälkikasvu tuntee nahoissaan koko räjähdysalttiin ydinperhemallin.”…

No maailmaan ääntä mahtuu

Railakas puhe joskus puhdistaa ilmaa, ettei parisuhteessa oleva vaimo peittele koko parisuhteen ajan onnettomia seikkailujaan interraililla ja pilaa vihjailuillaan aviopuolisolta koko elämää.

Mitä tulee tyttötyttö ja poikapoika – pareihin, niin turhapa noita on eskaloida enää. Yhteiskunta kun jo muutenkin on ymmärtänyt vähemmistöryhmien kohdan. Niistä on tehty jopa vaaliteemoja.

Napsutelkaa vain kaikessa rauhassa gunvorit ja sven-oket.

Huluvattu

Jouko Varonen

SARV:n jäsen