Uhri, Tim Weaver, Minerva, Kustannus

Uhri, Tim Weaver, Minerva Kustannus

Hyytävä trilleri

Monisyinen juttu kadonneiden etsijällä

Tim Weaver: Uhri, Minerva Kustannus 2019

David Raker on entinen toimittaja, joka ryhtyi kadonneiden etsijäksi. Nyt on edessä todellinen rubikin kuutio selvitettäväksi Äiti on nähnyt kadulla Alexin, joka on julistettu kuolleeksi ja haudattu.

Kohtapa Raker aloittaa tutkiskelut, joissa paljastuu kokonainen paholaisen pesä. Kuka joutuu sen hampaisiin, voi sanoa hyvästit normaalielämälle sukulaisineen ja tyttöystävineen.

Ja tähän pesään sukeltaa Raker kun saa vihiä asioiden todellisesta luonteesta. Joutuu itsekin kokemaan kaikki helvetin esikartanot, mutta kohta ollaan silmätysten koko verkostoituneen pahisporukan kanssa. Tottakai Raker saa apuja, mutta auttajan kohtalo on yleensä se tavallinen, auttaessaan Rakeria he allekirjoittavat myös kuolemantuomionsa.

Jutussa on samantyyppistä rakentelua kuin maineikkaissa Bond- elokuvissa. Vasikat ja auttajatkin eliminoidaan. Sankari, siis Raker, selviää kuin ihmeen kaupalla hengissä, vaikka hänet olisi kristillistä nimistöä uhreistaan käyttävä porukka voinut listiä heti, kun aavisti vaaran. Mutta sittenhän koko homma olisi lässähtänyt. Päähenkilön, joka selvittää asiaa, on koettava kaikki helvetin tuskat, mutta näillä sankarimiehillä  on yleensä seitsemän henkeä kuin kissalla. Lisäksi he putoavat aina jaloilleen.

No loppuidylli on tietysti aiheellinen kaiken lukijaa kohdanneen kauhun jälkeen. Todellinen trilleri on siis kyseessä. Weaverilla on selkeä tapa pitää lukija mukanaan mm. napakoilla hemingwaylaisilla repliikeillä ja jonkinmoisella ennakoinnilla, joka tietysti antaa ymmärtää, että sankari, kadonneenetsijä, kyllä lopulta klaaraa koko homman.

Tykkäsin kirjasta ja tietysti kiinnostaisi lukea lisää Weaveria. Sarjassa on Britanniassa ilmestynyt jo yhdeksän osaa, joista tämä Uhri on avausosa. Best sellerhän kirjastasta on briteissä sukeutunut. Itse en ole erityisen triller-fani, niissä kun on paljon entisten teemojen toistoa, kuten tässäkin. Lienee kuitenkin niin, että kaikessa, jopa elämässä, toistuvat entiset aihelmat. Kuka varioi niitä parhaiten, pääsee best seller – listoille.

Jouko Varonen